W trapezie o podstawach 10 i 6 poprowadzono przekątne.Wyznacz stosunek pola ΔABO do pola ΔCDO.
Uzasadnij że pola ΔAOC i BOD są sobie równe
Rysunek nowy , bo łatwiej będzie wyjaśnić zależności w tym trapezie.
Podstawowa własność w trapezie:
ΔAOB ~ ΔDOC ( bo trzy kąty obydwu trójkątów mają równe miary)
więc skala podobieństwa tych trójkątów to k= ab
więc k= 106 = 53
| IAOI | IBOI | |||
to również: | = | = 53
| ||
| OCI | IODI |
| PΔABO | 25 | |||
1/ | = | |||
| PΔCDO | 9 |
| IBOI | ||
i | = 53
| |
| IODI |
| PΔABO | ||
to: | = 259
| |
| PΔADO |
| PΔABO | ||
= 259
| ||
| PΔBOC |
| PΔABO | PΔABO | |||
= | ||||
| PΔADO | PΔBOC |