Fiza
Radek: Dwa zadania z fizyki
Na sprężynie o współczynniku równym 200N/m rozciągnięto ciało na odległość 50 cm. Oblicz z jaką
prędkością ciało to będzie mijać położenie równowagi przyjmując że ciało ma masę 40 gram.
Ciało wystrzelono pionowo z prędkością 50m/s. Jaką największą wysokość osiągnie to ciało?
25 maj 20:15
Radek: Na sprężynie o współczynniku równym 200N/m rozciągnięto ciało na odległość 50 cm. Oblicz z jaką
prędkością ciało to będzie mijać położenie równowagi przyjmując że ciało ma masę 40 gram.
Proszę w tym pomóc.
W tym drugim już sobie poradziłem
25 maj 20:26
Michał Kas: pomagam narazie 2
dane
v= 50 ms
g=10ms2
Zgodnie z zasadą zachowania energii
mgh=mv22/:m
gh=v22/*2
2gh=v2/:2g h=2500ms2:20ms2
h=v22g h=125m
25 maj 20:36
Radek: Właśnie drugie już sam zrobiłem, ale i tak dziękuje Michał Kas

Mógłby ktoś w pierwszym
zadaniu pomóc?
25 maj 21:15
by: Hmmm to pierwsze dosyć dziwne... mogę Ci ewentualnie obliczyć ze wzoru energię potencjalną,
która równa się wykonanej pracy.
Eps= x2:2 razy k
k−wspólczynnik sprężystości
x−wydlużenie
Eps=1250 razy 200=250000 J
A co dalej...
25 maj 21:34
Jakub: Jeżeli sprężynę z ciałem rozciągnięto na odległość x=50cm=0,5m to energia potencjalna
sprężystości tak rozciągniętej sprężyny to
| | kx2 | | 200*(0,5)2 | |
Ep = |
| = |
| = 25J |
| | 2 | | 2 | |
Cała ta energia sprężystości zostanie zamieniona na energię kinetyczną
E
k = E
p
mv
2 = 2E
p /:m
spierwiastkuj i masz wzór na v
25 maj 21:36
Jakub: Nie zapomnij podstawić za m 0,04kg
25 maj 21:38
by: A może dalej tak!
E=m razy V2 podzielone na 2
Po przeksztalceniu wychodzi, że V to 2E podzielone na m pod pierwiastkiem!
V= 500000:40=√1250
V= w przybliżeniu 111,8 m/s
Ale nie dam sobie ręki uciąć za to zadanie.
W której Ty klasie jesteś?
25 maj 21:39
by: No wlasnie! m=0.04 a nie 40!
Maly bląd, ale ogolnie dobrze to zrobilam^^^^
25 maj 21:40
Radek: Dziękuje Jakub i by

@by
W 1 klasie liceum
25 maj 21:46
25 maj 22:49