oblicz stosunek pola
Pomóż: W trojkacie prostokatnym jedna z przyprostokatnych jest dwa razy krotsza od
przeciwprostokatnej. oblicz stosunek pola kola wpisanego w ten trojkat do pola kola opisanego
na tym trojkacie.
25 maj 13:37
AS:

1. z tw.Pitagorasa: a
2 + b
2 = (2*b)
2 ⇒a
2 = 3*b
2 ⇒ a = b*
√3
2. Promień koła opisanego na tr.prostokatnym = połowie przeciwprostokatnej.
R = (2*b)/2 = b
3. Promień koła wpisanego w trójkąt r = PΔ/(połowa obwodu)
r = (a*b/2)/(a + b + 2*b)/2 = a*b/(a + 3*b)
r = b*
√3*b/(b*
√3 + 3*b) = b*
√3/(3 +
√3)
4. Stosunek pól kół
k = π*r
2/(π*R
2) = r
2/R
2
k = (b*
√3/(3 +
√3))
2/b
2 = 3/(3 +
√3)
2 = 3/(9 + 2*3*
√3 + 3)
k = 3/(12 + 6*p(3}) = 3/6*(2 +
√3) = 1/2*(2 +
√3)
5. Po zniesieniu niewymierności tj. po wymnożeniu licznika i mianownika przez 2 −
√3
otrzymamy k = (2 −
√3)/2
27 maj 13:25
Anonimus:

Wpisujemy w kwadrat linię łamaną, składającą się z 3 odcinków prostych. Każdy z nich łączy
środek jednego boku z wierzchołkiem kwadratu, tak, jak pokazano na rysunku.
Jaka jest długość całkowita linii łamanej, jeśli długość małego odcinka |BU| wynosi 1cm?
Uzasadnij swoją odpowiedź.
10 mar 13:26