funkcja kwadratowa
Guumi: znajdz wzor funkcji kwadratowej, ktorej wykresem jest parabola o wierzchołku (1, −9)
przechodzaca przez pkt (2,−8). Otrzymana funkcji przedstaw w postaci kanonicznej. Oblicz jej
miejsce zerowe.
25 maj 21:49
Eta:
xW= 1 y
w= −9
to y = a( x − x
w)
2 + y
w
więc :
y = a( x− 1)
2 −9 podstaw teraz za x= 2 y= −8 i oblicz
a
postać kanoniczna to ta którą podałam na wstępie
wyliczone
a podstawisz i to wszystko
25 maj 21:52
Eta:
I co? ....
Guumi
nie potrafisz policzyć "a"
zobacz:
−8 = a( 2 −1)
2 − 9 => −8 = a* 1
2 − 9
to: a = −8 +9 =>
a=1
więc postać kanoniczna tej funkcji jest:
y= ( x −1)2 − 9
25 maj 22:14
Guumi: dzieki
25 maj 22:23
Eta:
Ażżżżżżżżż TY

....... tyle czekałeś(aś) , aż Ci policzę , co


?
25 maj 22:24
Guumi: mi "a" wyszlo 1/2
25 maj 22:26
Guumi: no i zastanawialam sie jak to w koncu ma byc
25 maj 22:26
25 maj 22:28
Eta: To się jeszcze zastanawiaj , Twój problem


podałam jak "na dłoni".......
25 maj 22:30
Guumi: sama nie wiem.. to pewnie przez ta pozna godzine juz

jeszcze raz dzieki
25 maj 22:30