trójkąt ABC jest równoboczny.
Pomóż: W trójkąt równoramienny ABC wpisano koło. następnie poprowadzono dwie proste równoległe do
podstawy: prostą l styczną do koła i prostą k, przechodzącą przez środek koła. proste te
podzieliły trójkąt na trzy figury, których pola pozostają w stosunku 1:3:5(licząc od pola
trójkąta). wykaż, że trójkąt ABC jest równoboczny.
25 maj 13:48
AS:

PCDE : PDEFG : PFGAB = 1 : 3 : 5 czyli
PCDE : PCFG : CAB = 1 : 4 : 9
Trójkąty te są podobne , a pola ich są proporcjonalne do kwadratów
odpowiednich boków..
Stąd DE = 1*k , FG = 2*k , AB = 3*k
Czworokąt ABDE jest opisany na okręgu, co oznacza że sumy przeciwległych
boków są równe AB + DE = AD + BE i AD = BE
AD + AD = 3*k + k ⇒ 2*AD = 4*k ⇒ AD = 2*k
Przesuńmy BE równolegle do D
Otrzymamy wtedy trójkąt o wszystkich bokach równych
AD = 2*k , DH = EB = 2*k , AH = AB − HB = 3*k − k = 2*k
Ponieważ ΔABC jest podobny do ΔADH a ten jest równoboczny
więc i ΔABC jest równoboczny c.n.d..
27 maj 21:20
piotreko96: skąd sie bierze że HB = k ?
23 maj 19:07
piotreko96: a już chyba wiem...równoległobok, no nie?
23 maj 19:08
M:
18 wrz 18:58
Ewa: skąd wziął się stosunek pól poszczególnych trójkątów?
26 wrz 16:40