oblicz dlugosci bokow trojkata
Pomóż: w trojkacie ostrokatnym ABC poprowadzono wysokosci CD i AE, ktore przeciely sie w punkcie F.
pole trpjkata CFE jest cztery razy wieksze od pola trojkata ADF.Wiedzac, ze AF=5cm,
FD=3cm,AD=4cm, oblicz dlugosci bokow trojkata.
25 maj 13:44
AS:

Dane: AD = 4 , DF = 3 , AF = 5 , PΔCEF = 4*PΔADF
Korzystam z wzoru na pole trójkąta: P = 0.5*a*b*sin(fi) gdzie fi jest kątem miedzy bokami
1. PΔCEF = 4*PΔADF
1/2*x*y*sin(fi) = 4*1/2*5*3*sin(fi) ⇒ x*y = 60 [1] równanie 1
2. ΔCEF jest podobny do ΔADF stąd proporcja
x/y = 3/5 ⇒ 3*y = 5*x [2] równanie 2
3. Rozwiązuje układ równań [1] i [2]
y = 5*x/3 x+5*x/3 = 60 ⇒ x
2 = 36 ⇒ x = 6
y = 5*6/3 = 10
4. ΔACE: AE = AF + FE = 5 + 6 = 11 ,
z tw.Pitagorasa: b
2 = CD
2 + AD
2 = 13
2 + 4
2 = 185 ⇒ b =
√185
5. tg(α) = CD/AD = 13/4 stąd wyznaczymy α (z tablic)
6. sin(γ) = AE/AC = 11/
√185 stąd wyznaczymy γ (z tablic)
7. β = 180 − (α + γ )
8. z tw.sinusów: a/sin(α) = b/sin(β) ⇒ a = b*sin(α)/sin(β)
c/sin(γ) = b/sin(β) ⇒ c = b*sin(γ)/sin(β)
27 maj 13:00