Szcześcian i prędkość prądu rzeki.
Natalla.: Zadanie1.
Pająk rozpina nitki pajęczyny we wnętrzu szklanego sześcianu. Początek i koniec każdej nitki
znajduje się bądź w wierzchołku, bądź na środku krawędzi, bądź na środku ściany, nigdy jednak
na tej samej ścianie sześcianu. Ile nitek może w ten sposób rozpiąć?
Zadanie2.
Łódka poruszająca się ze stałą prędkością pokonuje odcinek rzeki od przystani A do przystani B
płynąc z prądem w czasie 2 godzin, a pod prąd w czasie 3 godzin. Oblicz stosunek prędkości
łódki do prędkości prądu rzeki.
25 maj 20:29
Hoax: Zadanie 2.
Dane:
s; t1=2h; t2=3h
Szukane:
vłódki=v1
vrzekii=v2
Rozwiązanie:
v1+v2=s/t1
⇒ v1=s/t1−v2
v1−v2=s/t2 s/t1−2v2=s/t2
v2=1/6 ⇒ v1=1/2
Odp.:
v1/v2=(1/3)/(1/2)
v1=2/3v2
26 maj 19:28
Hoax: zadanie 1.
Każda ściana posiada 9 punktów, z której pająk zaczyna pleść nić. Jest 6 ścian.
Pająk wykorzystuje wszystkie możliwe punkty w kolejnych ścianach:
1 ściana:
9*6=54
2 ściana:
9*6−9=54−9=45
bo tej ściany pająk nie połączy ze ścianą 1. 9 nićmi.
3 ściana:
9*6−9−9=36
bo tej ściany pająk nie połączy z 9 punktami ani z 1. ani z 2. ścianą
itd. Otrzymujemy działanie:
54+54−9+54−18+54−27+54−36+54−45+54−54=189
26 maj 19:40
WOLF: Nie prawda bo sześcian ma 12 krawędzi, 6 ścian, i 8wierzchołków, a z każdego punktu wychodzi 7
nici. Więc
(12+6+8)*7=290
Ale nici będą się pokrywać po 2 razy więc trzeba podzielić wynik przez dwa
290:2=145
23 sty 17:07
WOLF: I taki jest poprawny wynik
23 sty 17:07