Okręgi...
Mateusz. X: 1.Na okręgu o promieniu r opisano trapez którego kąty ostre mają miary α oraz β. Oblicz pole
trapezu.
2.Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie o bokach 5x8x10.
3.W okrąg o promieniu 5 wpisano trójkąt którego kąty mają miarę 20, 50, 110. Oblicz pole tego
trójkąta.
4. W trójkącie kąty mają miary α, β, γ a bok lezący na przeciw kąta α ma długość a. Oblicz
długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
25 maj 15:27
AS:

Zad.1
Pole trapezu wyraża się wzorem P = 0.5*(a + b)*2*r = (a + b)*r
Ale w czworokącie opisanym na okręgu zachodzi a + b = c + d
Wobec tego nasze pole ma postać P = (c + d)*r
Z ΔACE: 2*r/c = sin(α) ⇒ c = 2*r/sin(α)
Z ΔBDF: 2*r/d = sin(β) ⇒ d = 2*r/sin(β)
Podstawiam do pola
P = (2*r/sin(α) + 2*r/sin(β))*r = 2*r
2*(1/sin(α)+ + 1/sin(β))
W zadaniu 2 i 3 wykorzystaj tw.sinusów
27 maj 17:50