ciąg
Lola: Dany jest ciąg określony rekurencyjnie
a
1 =2
a
n+1 =
13a
n
Oblicz szosty wyraz tego ciągu zbadaj jego monotoniczność
Może mi to ktoś wytłumaczyć
25 maj 19:04
xyz: to będzie ciąg geometryczny.
Pierwszy wyraz tego ciągu znamy. Możemy obliczyć drugi wyraz ciągu czyli a2 tak:
an+1=a1+1=a2=13a1=13*2=23.
Zatem q=13
Ze wzoru na n−ty wyraz ciągu geometrycznego możemy teraz obliczyć a6
25 maj 19:33
xyz: a żeby sprawdzić monotoniczność wystarczy odjąć a
n+1−a
n. Jeżeli wynik jest dodatni, to ciąg
jest rosnący, a jeżeli ujemny, to malejący
25 maj 19:37
Lola: ale skad mam wiedziec ile wynosi a
n i a
n+1
25 maj 19:52
xyz: an=a1*qn−1=2*(13)n−1
a wzór na an−ty wyraz już masz dane w zadaniu:−)
25 maj 20:00
xyz: wzór na an+1 wyraz oczywiście masz dane w zadaniu
25 maj 20:01