Oblicz
pawo: Nie proszę Was o odrobienie mi zadania domowego. Po prostu każdy z tych przykładów jest inny−
jeżeli pokażecie mi jak to rozwiązać to inne przykłady już mi pójdą

Proszę o pomoc
1. Oblicz x gdy
a. log
7 49
√7= x
b. log
x 128= 7
2. Oblicz
a. 4
log45+log164
25 maj 22:37
pawo: Ta ostatnia czwórka ma być na takiej wysokości jak piątka
25 maj 22:39
pawo: C.D.
2.
b. 2log5√5 + log54√625− log5125
c. 3log5 +log8− log0,1
Wszystko z mojej strony
25 maj 22:41
xyz: 1a
7x=49√7
7x=72*712
7x=752
x=52
25 maj 22:45
xyz: 1b
zał: x>0 i x≠1
x7=128
x7=27
x=2
25 maj 22:47
xyz: to liczy się z definicji logarytmu
25 maj 22:48
25 maj 22:51
xyz: 1c
zał. x>0
8134=x
x=(pierwiastek czwartego stopnia z 81)3
x=33=27
25 maj 22:51
xyz: tak
25 maj 22:52
xyz: dobrze myślisz
25 maj 22:52
xyz: 2a
alogab=b
więc mamy 5+log164=512
resztę spróbuj sam, jakby co to pisz:−)
25 maj 22:58
heretic: 5+ log16 do potęgi 5,5=4?
25 maj 23:04
xyz: nie tak to nie działa, 5 przenosimy na prawą stronę i mamy log164=12
czyli 1612=4
25 maj 23:11
xyz: a nie sorry zamieszałam bo wzięłam to jako równanie. ten ostatni mój zapis jest zły. Dobrze
jest tak jak poprzednio
25 maj 23:14
xyz: czyli 5+log164=5+12=512
25 maj 23:15
heretic: Jak widze rozwiązanie to już jasne, dzięki. Napiszesz mi jak działa jeszcze przykład b.?
25 maj 23:16
heretic: nie tak to nie działa, 5 przenosimy na prawą stronę i mamy log164=12 czyli 1612=4 <=== zły
zapis?
a czy ten z 23:15 na pewno jest dobrze? spójrz na post z 22:58
25 maj 23:20
xyz: 2b
dwójkę możemy wrzucić na potęgę logarytmu i dostajemy log55+log55−log5125
2log55−3log55=2*1−3*1=−1
25 maj 23:20
xyz: jasne
25 maj 23:20
xyz: dobrze jest, wyniki są przecież takie same, tylko ten drugi post jest bardziej rozpisany
25 maj 23:23
xyz: bo my nie mieliśmy policzyć równania, ale znależć wynik lewej strony z naszej równości
25 maj 23:25
xyz: czyli 5+log{16}4=?
25 maj 23:26
xyz: no dobra życzę miłej nauki
25 maj 23:26
heretic: no myśle, że rozumiem, jeszcze jutro to przeanalizuje na spokojnie, zeby utrwalić
czyli to już jest całe rozwiązanie tego a i b, tak?
25 maj 23:27
xyz: tak, tylko w b to poleciałam na skróty nie wiem, czy rozumiesz te przejścia, musisz korzystać
ze wzorów.
25 maj 23:28
heretic: ok, dziękuje w takim razie, bede jeszcze kombinował ze wzorów co sie z czego wzięło;−)
25 maj 23:30
xyz: w razie czego to jutro napisz zaglądnę na forum
25 maj 23:31
heretic: ok, jeśli rano będziesz

dobranoc
25 maj 23:31