matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.4.2011
Zadania
Odp.
1
glina:
a) (x
2
−5x)(x
2
−5x+2)−24=0 b) (x
2
+2x)(x
2
+2x−1)−2=0
4
LuKaS:
Wyznacz współczynnik a i b wielomianu W(x)= ax
4
+ bx
2
−4 tak aby W(2
√
2
)=76 i W(−
√
2
) =4
2
Adam:
Rozwiąż równanie:
12
Bin:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 3 razy dłuższa od drugiej. Wykaż, że
3
Szymek:
WYKAZ ZE − ZADANIE błagam o pomoc normalnie nie potrafię wykombinować nic
3
azo.justyna:
1)dana jest funkcja y=2x2−8x+6 a)znajdz współrzedne wierzchołka i msc 0 tej funkcji
10
Esseker:
rozwiąż nierówność
3
Esseker:
.
25
Sebastian:
Witam. Mam problem, czy takie rozwiązanie nierówności
11
hmmm:
Wiedzac ze zbiorem wartosci funkcji f(x) jest przedzial <−1,2> wyznacz wszystkie wartosci b, dla ktorych funkcja g(x)=f(x)+b nie ma miejsc zerowych
9
Atola:
W równoleglobok wpisano romb(tzn. każdy wierzchołek rombu należy do innego boku równoległoboku) w taki sposób, że boki rombu są rownoległe do przekątnych równoległoboku. Wykaż, że przekątne
4
luk18:
(
√
2−
√
3
)
x
+ (
√
2+
√
3
)
x
= 4 Nie mam pojęcia jak to zrobić, próbowałem na kilka sposobów, ale potem znowu jestem w punkcie
5
czekolada:
Funkcja f okreslona jest wzorem , gdzie b jest pewną liczbą rzeczywistą. b) Określ liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od wartości parametru m wiedząc, że b
1
albi:
obliczyc dokladna wartosc sin1/5π
2
Karusiaaa:
Suma liczb a,b,c jest równa 85. Jeżeli pierwszą i ostatnią liczbę zmniejszymy o 40%, a środkową zwiększymy o 40%, to liczby te będą trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy
9
Bogumił:
Rozwiąż równanie:
7
igor:
1
Liczba m to rozwiązanie równania
+ x = 8, gdzie x ≠ 0. Oblicz wartość
x
1
wyrażenia
+ m
2
nie wyznaczając m.
m
2
0
calin:
Oblicz granice funkcji: lim przy x,y dążacym do (0,0) 1−cos(x
2
+y
2
)/x
2
(x
2
+y
2
)
2
roman:
Punkty A oraz A' = (−158 ; 296 ) są symetryczne względem prostej X =2 . Wówczas A = >? ile
14
czekolada:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2
x
−4|+1 a następnie określ liczbę rozwiązań równania f(x0=k
2
w zależności od wartości parametru k.
8
Kamilos17:
dane są wielomiany w1 i w2. Uporządkuj wielomian w3 jeśli w1=4x
3
−2x
2
+3x−1
2
peter:
Eta czy mogę Cię prosić o kilka zadanek z prawdopodobieństwa ( z podstawy) z definicji /z drzewkami/własności,tak chciałem sobie porobić zadanka przed pracą klasową ,zrobiłem sporo
7
Kamilos17:
wielomiany działania (x
2
−1)(x+2)−(x+3)
2
+3x
7
chomik:
Jak policzyć dziedzinę:
1
tlik:
Czy może mi Ktoś z Was wyjaśnić dlaczego odejmujemy stałe wartości funkcji (a lub b). Jest to na samym dole tego zadania −> http://www.zadania.info/d881/7669572
1
artur:
całka
4
Kajto:
jak sie wyznacza równanie prostej w kóŧrej zawiera sie punkt A(8,5)
1
paweł:
wielomian
2
rlh:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2347.html
3
Kajto:
mam teraz inne zadanie kąt między przekątnymi sąsiednich scian bocznych prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest
3
Kajto:
mam krótkie pytanie jak mam policzyć promień okręgu wpisanego w trójkąt jaka jest zasada ?
5
ana01:
Jak rozróżnić postać ogólną od kanonicznej? Bo tutaj: http://matematyka.pisz.pl/strona/69.html jest to samo w obydwu przypadkach: y=x
2
+5 − w postaci ogólnej i y=x
2
+3 w postaci kanonicznej.
0
dareczek:
Przy pomocy całki podwójnej obliczyć pole obszaru: D: x
2
+ y
2
≤ 4, y ≤ x, x ≥ 0.
1
kubeusz:
1. Zbadać ekstrema globalne funkcji f (x, y) = x4 + y4 − 2x2 + 4xy − 2 y2 w trójkącie ABC: A(0, 0), B(5, 0), C(0, 5).
11
jak to zrobic:
moze ktos to rozpisac , ładnie wytłumaczyc proszę bo nigdy tego nie umiałem
2
iwona:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 8. Punkt D jest środkiem krawędzi AB , odcinek DS jest wysokością ostrosłupa. Krawędzie AS i BS mają
1
Sebastian:
Cześć, mam problem z zadaniem:
2
Dawid:
2
n!
2!(n−2)!
=
(n+1)!
3!(n−2)!
moze ktos wyjasnic ? bo za cholere nie chce mi to wyjsc
4
Cayman:
Pomocy :<
12
K:
jak sie rozwiazuje zadania tego typu.
10
Jakub:
Rozwiąż układ równań
6
Pat Pomocy:
1) W konkursie uczestniczy 20 osób ubiegających się o jedno z pięciu punktowanych miejsc. Ile jest możliwych wyników konkursu?
1
Patrycja Pomocy:
Prosze o pomoc Pomiędzy liczby 36 oraz 6 "wstaw" dwie liczby tak, aby pierwsze trzy były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a trzy ostatnie kolejnymi wyrazami ciągu
1
Qba101:
:::rysunek::: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, przeciwprostokątna to c, kąt ostry to α, każda
2
Sylwia:
W trójkącie równoramiennym kąt przy wierzchołku ma miarę 120 stopni. Wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten
18
Moniczka:
Jak to rozbić pod rysunek ?
6
Krzysiek:
Wiedząc ze log
3
5 = p, oblicz log
3
0,36
14
roman:
punkt a = ( −3 −1 ) nalzezy do okręgu stycznego do osi oy w pumkcie b = ( 0 3 ) . wyznacz rownanie okregu
0
Zuzka:
Hej, pomógł by mi ktoś z tym zadaniem?
2
Papa:
:::rysunek::: Czy da rade zeby byla taka prosta? i jakie by miala równanie?
5
Mateusz:
210
210
t
+ 10 =
t −
1
2
1
gg:
gg: słuchajcie gdy mam np. takie coś 2=3m+3 mogę to zrobić tak −3+2=3m a dlaczego gdy np. zrobie to tak 2=3m+3 /:3 nie wyjdzie mi taki sam wynik?
9
gg:
słuchajcie gdy mam np. takie coś 2=3m+3 mogę to zrobić tak 3−2=3m a dlaczego gdy np. zrobie to tak 2=3m+3 /:3 nie wyjdzie mi taki sam wynik?
2
scholastyka:
Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji kwadratowej F(x)=2x
2
−5x=+3 w przedziale <−1,2>
0
KOTECZEK:
Znajdź równanie prostej symetrycznej do danej 2x−3y+6=0 względem X 2) Wyznacz równania prostych równoległych do osi OY, stycznych do okręgu o środku w punkcie
12
Krzysiek:
(log
2
25+log
3
49):(log
2
5+log
3
7)
1
scholastyka:
:::rysunek::: Kolory kropek oznaczenie : Różnowa − C
1
Sebastian:
:::rysunek::: Witam. Mam problem tym zadaniem:
1
Koala25:
1
wyznacz wartosci parametru m dla ktorych rownanie (
cosx − m)(2sinx − 3m + 2)=0 ma
2
rozwiazanie x nalezy do przedzialu (π,2π) .
0
enaaa:
W pewnym wielokącie ilość boków wynosi n , a każdy z nich ma tą samą długość, która jest o 5 większa niż dwukrotność ilości boków. W drugim wielokącie ilość boków jest 3 razy większa niż
6
scholastyka:
Największą wartością funkcji kwadratowej f (x) = −2 ( x + 3 )
2
− 4
17
ewa:
Rozwiąż nierowność
2
scholastyka:
:::rysunek::: Kropki dzielą okrąg na 8 równych luków . Miara kąta który jest zaznaczony na rysunku jest
0
a:
Witam. Mam pytanie czy punkt przecięcia przekątnych równoległoboku to środek symetri? Pozdrawiam
1
ana01:
Jak rozróżnić postać ogólną od kanonicznej? Bo tutaj: http://matematyka.pisz.pl/strona/69.html jest to samo w obydwu przypadkach: y=x
2
+5 − w postaci ogólnej i y=x
2
+3 w postaci kanonicznej.
3
LuKaS:
Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W (x)= −5x
3
+ ax + b tak, aby W (−1)=2 i W (2) = −31 Proszę o pomoc !