wielomiany działania
Kamilos17: wielomiany działania
(x2−1)(x+2)−(x+3)2+3x
Pomocy
24 kwi 18:42
Eta:
O co tu prosić?
wykonaj mnozenie (x2−1)(x+2) =...... = x3+2x2−x−2
i (x+3)2=......... = x2+6x+9
x3+2x2−x+2 −x2−6x−9 +3x=........
24 kwi 19:01
Kamilos17: I co dalej z tym zrobić ? Poskracać
24 kwi 19:03
Qba101: pododawaj/odejmuj wyrazy podobne, zostanie ci na końcu wielomian który możesz pogrupować
prawdopodobnie.
24 kwi 19:03
Eta:
Ciekawe, co robiłeś w szkole? .... skoro zadajesz takie pytania?
Zmarnowałeś czas, zdarłeś niepotrzebnie podeszwy w butach
24 kwi 19:05
Kamilos17: Akurat na tych lekcjach nie byłem miałem złamany obojczyk z przemieszczeniem i leżałem w
szpitalu
24 kwi 19:08
Eta:
ok

przeprowadzasz redukcję wyrazów podobnych i otrzymujesz:
x
3 +x
2 −4x −7
i to wszystko
24 kwi 19:10
Kamilos17: Dzięki
24 kwi 19:11