Do Ety.
peter: Eta czy mogę Cię prosić o kilka zadanek z prawdopodobieństwa ( z podstawy) z definicji
/z drzewkami/własności,tak chciałem sobie porobić zadanka przed pracą klasową ,zrobiłem sporo
ze zbioru Kiełbasy ale czuje że za mało, może masz coś ciekawego do rozwiązania?
24 kwi 19:14
Eta:
Zad 1/ W urnach , U
1 : 6kul białych i 4 czarne
U
2: 6 czarnych i 4 białe.
Rzucamy symetryczną kostką , jeżeli wypadnie liczba oczek będąca liczbą pierwszą,
to losujemy kulę z pierwszej urny, w pozostałych przypadkach losujemy kulę z drugiej urny
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że
A) wylosowano kulę białą
zad 2/ Ze zbioru {1,3,4,5,9} losujemy bez zwracania dwie liczby
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że:
A) wylosowano liczby, których iloczyn jest wielokrotnością liczby 3
B) suma wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
C) obydwie wylosowane liczby są nieparzyste
D) wylosowano za pierwszym razem liczbę pierwszą
zad 3/ Rzucamy symetryczną kostką i symetryczną monetą.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że:
A) wyrzucono liczbę oczek, która jest liczba pierwszą
B) wyrzucono orła i liczbę oczek nie większą niż 4
C) wyrzucono reszkę i nieparzystą liczbę oczek
D) wyrzucono liczbę oczek będącą kwadratem liczby naturalnej
powodzenia
24 kwi 19:45
peter: dziękuje
24 kwi 19:46
peter:

zad 1
A −zdarzenie polegające na wypadnięciu na kostce liczby pierwszej
takich zdarzeń sprzyjających A jest:
{2,3,5}
Na drzewku w tym losowaniu B− wypadnie kula biała ,C −czarna
Ω=4+6 ⇒Ω=10
i |B|=6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
D−Zdarzenie polegające na wypadnięciu na kostce innej liczby niż l. pierwsza.
takich zdarzeń sprzyjających D jest:
{1,4,6}
C' Czarna kula ,B' Biała
Ω=4+6 ⇒Ω=10
i |B'|=4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zdarzenia A oraz D są niezależne od siebie ⇔P(A∩D)=∅
| | 3 | | 6 | |
Czyli albo losujemy L. pierwszą ⇒P(B)= |
| * |
| =18/60 |
| | 6 | | 10 | |
| | 3 | | 4 | |
albo inną liczbe ⇒ P(B')= |
| * |
| =12/60 |
| | 6 | | 10 | |
dobrze jest?
25 kwi 15:00
tryt: ah, prawdopodobieństwo! piękna sprawa!
25 kwi 15:01
peter: a)
tu wypisałem zdarzenia jakie mogą zajść w tabelce...
tzn
(1;3)(1;4)(1;5)(1,9)
3;...
4;...
5;...
9;...
i zliczyłem że sprzyjających jest 14.. jest tu jakiś szybszy sposób na odnalezienie |A|=?
b)nieparzysta będzie gdy sumujemy liczbe parzystą+nieparzystą
Ω=10
Sprawdzi ktoś te zadanka co zrobiłem

?
25 kwi 17:58
peter: | | 4*3 | |
c)|A|= |
| =6 bo są 4 liczby nie parzyste i drugą wybieramy na 3 sposoby |
| | 2 | |
Ω=10
d)
L. pierwsze {3;5}
| | 2 | |
P(A)= |
|  ? |
| | 5 | |
25 kwi 18:17
peter: zad 3
A)P(A)=3/6=1/2
D)chyba 1 bo 1
2=1 to też jest jakiś kwadrat l.naturalnej i napewno 4 by spełniało warunek
P(A)=2/6?
25 kwi 18:42