wartość wyrażenia
igor: | | 1 | |
Liczba m to rozwiązanie równania |
| + x = 8, gdzie x ≠ 0. Oblicz wartość |
| | x | |
| | 1 | |
wyrażenia |
| + m2 nie wyznaczając m. |
| | m2 | |
24 kwi 19:59
bart: x=m
| 1 | | 1 | |
| +m2=( |
| +m)−2=8−2=6 |
| m2 | | m | |
24 kwi 20:01
bart: za nawiasami kwwadraty maja byc!
24 kwi 20:01
bart: (....)2 w obu przypadkach..
24 kwi 20:01
math: m = x.
| 1 | |
| + x2 = (1x +x)2 − 2 * 1x * x = (1x +x)2 − 2 = 8 − 2 = 6
|
| x2 | |
| | 1 | |
m = x, więc |
| + m2 = 6 |
| | m2 | |
24 kwi 20:11
math: i tak jest przejrzyściej
24 kwi 20:12
igor: 62 powinno wyjść ale to dlatego że nie podnieśliscie obu stron do kwadratu , po drugiej stronie
64 , ale dzięki chodzilo mi o sposób
24 kwi 20:26
doktor: nie bądź taki do przodu kolego −−> igor
24 kwi 20:32