okręgi ....
roman: punkt a = ( −3 −1 ) nalzezy do okręgu stycznego do osi oy w pumkcie b =
( 0 3 ) . wyznacz rownanie okregu
moze ktoś to zadanie ładnie rozpisać abym mógł to w końcu zrozumieć >?
nie wiem czy dobrze mysle czy czasem nie potrzeba podstawic za x=0 >?
24 kwi 13:58
roman: prosze ....
24 kwi 13:58
roman: help2
24 kwi 14:08
Karla: cierpliwości
24 kwi 14:20
Karla: a masz do tego odpowiedz?
24 kwi 14:23
roman: mam
| | 25 | | 25 | |
( X+ |
| )2 + ( y−3 )2 = ( |
| )2 |
| | 6 | | 6 | |
coś takiego /....
24 kwi 14:39
roman: odezwe sie za jedna h
24 kwi 14:40
Karla: CHCIALAM POMOC, ALE TEN CHOLERNY 'RYSUJE' WIESZA MOJ KOMPUTER! WKURZYLAM SIE I NIE POMAGAM.
ps. w akcie wspolczucia, polecam zrobic z tego trojkat ABS.
1. prosta AB nazywamy "l"
2. prosta przechodzaca S bedzie tez przechodzic przez srodek odcinka AB i ją nazwiemy "m"
3. prosta przechodzaca przez punkt S [to nie ta sama co w punkcie 2] przechodzi przez punkt B,
i skoro okrąg jest styczny do osi OY to znaczy ze "pada" na nią pod katem prostym, i taka
prostą nazwiemy "k"
Wylicz je, uzywajac tych zaleznosci o "a" i podstawiajac odpowiednie punkty. (Male
| | 1 | |
przypomnienie: jak rownolegle to a1=a2 jak prostopadla to a1=− |
|
|
| | a2 | |
Nastepnie przyrownujesz m z k i otrzymujesz punkt wspolny ktorym jest S, czyli srodek okregu.
Mam nadzieje, ze z r juz sobie poradzisz.
24 kwi 14:50
ICSP: co w tym trudnego

Okrąg jest styczny do osi OY w punkcie (0;3). Oznacza to ze jego środek leży gdzieś na prostej
y = 3 czyli druga współrzędna środka jest równa 3. Z równania okręgu:
(x−a)
2 + (y−3)
2 = r
2
Teraz wystarczy podstawić dwa punkty i rozwiązać układ równań:
(−3−a)
2 + (−4)
2 = r
2
(−a)
2 = r
2
Przyrównując r
2 do siebie oraz od razu wykorzystując wzory skróconego mnożenia:
| | 25 | |
9 + 6a + a2 + 16 = a2 ⇔ 6a = 25 ⇔ a = − |
| |
| | 6 | |
a
2 = r
2(z drugiego równania)
| | 25 | | 625 | |
Odp.(x+ |
| )2 + (y−3)2 = |
| |
| | 6 | | 36 | |
24 kwi 15:14
Karla: ICSP krotki i przyjemny sposob : )
Ale komentarz 'i co w tym trudnego

" mogles sobie odpuscic. To forum jest wlasnie dla tych,
ktorzy nie rozumieja i nie wazne jak proste to jest dla Ciebie.
24 kwi 15:33
ICSP: komentarz co w tym trudnego jest moim podpisem
24 kwi 15:44
roman: z kąd się wzięło (−a)
2 = r
2 >

@Karla masz racje ...
24 kwi 16:01
ICSP: równanie okrągu:
(x−a)2 + (y−3)2 = r2
punkt styczności: (0;3)
(0−a)2 + (3−3)2 = r2 ⇔ (−a)2 + 0 = r2
24 kwi 16:04
roman: aha ok dzięki
24 kwi 16:07
Karla: ICSP to, ze jest to Twój podpis nadal nie zmienia faktu jego niepoprawnosci w takim miejscu : )
24 kwi 22:33