Ciąg arytmetyczny
Karusiaaa: Suma liczb a,b,c jest równa 85. Jeżeli pierwszą i ostatnią liczbę zmniejszymy o 40%, a środkową
zwiększymy o 40%, to liczby te będą trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy
6. Wyznacz liczby a, b, c..
24 kwi 20:35
dero2005:
| ⎧ | a+b+c=85 | |
| ⎨ | 2*1,4b = 0,6(a+c) |
|
| ⎩ | 1,4b−0,6a=6 | |
po rozwiązaniu
a = 25
b = 15
c = 45
24 kwi 21:44
Ola:
(a−40%*a, b+40%*b, c−40%*c) −c.a. o r=6
(a−0,4a; b+0,4b; c−0,4c)
(0,6a, 1,4b, 0,6c)
Skoro a, b, c to kolejne trzy liczby ciągu arytmetycznego, to: a=a1 b=a1+r c=a1+2r.
Podstawiamy do ciągu: (0,6a1, 1,4(a1+r), 0,6(a1+2r))
1. z własności ciągu arytmetycznego miedzy sąsiednimi wyrazami ciągu:
1,4(a1+r)=0,6a1 +0,6(a1+2r)2
2. a+b+c=85
0,6a1+1,4(a1+r)+0,6(a1+2r)=85
Teraz z 1. i 2. zbuduj układ równań i spróbuj obliczyć a1 (pod r możesz podstawić 6, bo w
zadaniu mamy podane że r=6), a później podstaw pod a, b, c.
24 kwi 22:11
dero2005:
do Ola
a,b,c to nie są kolejne trzy liczby ciągu arytmetycznego
a≠a1 b≠a1+6 c≠a1+2r
0,6a1+1,4(a1+r)+0,6(a1+2r)≠85
25 kwi 08:37