Wiedząc ze log_{3}5 = p, oblicz log_{3}0,36
Krzysiek: Wiedząc ze log
35 = p, oblicz log
30,36
moze i bym to zrobil tylko ze nie rozumiem zadania
24 kwi 14:06
Godzio:
Masz przedstawić log
30,36 za pomocą p, np.
log
375 = log
3(25 * 3) = log
325 + log
33 = log
35
2 + 1 = 2log
35 + 1 = 2p + 1
spróbuj, jak coś pomogę
24 kwi 14:14
Krzysiek: nie mam pojecia jednak jak to zrobic, a w odpowiedziach mam 2−2p...czy to jest jedyny wynik
jaki moze wyjsc w tym zadaniu, czy to jest jeden z przykladowych wynikow?
24 kwi 14:50
Ajtek: Jedyny możliwy wynik.
24 kwi 14:50
Kejt: | | 36 | | 9 | |
log30,36=log3 |
| =log3 |
| =log 39−log 325=2−2p  |
| | 100 | | 25 | |
24 kwi 15:00
Krzysiek: dzieki znow

chociaz nie rozumiem czemu cos takiego ma sluzyc...

no ale to juz nie moj
biznes
24 kwi 17:18
Rivi: Ogólnemu rozwojowi

O ile zastosowanie czegoś takiego może i nie ma odwzorowania w życiu
codziennym, to przynajmniej zmusza do myślenia i pobudza szare komórki, rozwijając przy tym
nasz mózg co wpływa na ogólny rozwój
24 kwi 17:22