Bin:

W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 3 razy dłuższa od drugiej. Wykaż, że
wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki z
których jeden jest 9 razy dłuższy od drugiego.
Zrobiłem coś takiego. Godzi się to na cokolwiek? Da się coś wykorzystać, żeby to jakoś
udowodnić?
Kompletnie nie umiem udowadaniać. Nic.
1. x
2+(3x)
2=(10x)
2
x2=10y2
2. x
2=y
2+z
2 − wyznaczam z
2=x
2−y
2
3. z
2+81y
2=9x
2
x
2−y
2+81y
2=9x
2
10y2=x2
Coś mi się tam powtórzyło, ale co mi to daje? Nie czaje tych dowodów...
24 kwi 23:06
M4ciek: Skorzystaj z podobieństwa trójkątów
24 kwi 23:13
Bin: Mówicie o tym za każdym razem. Może ktoś mi dać jakieś materiały odnośnie tego podobieństwa? Bo
nie wiem jak się to stosuje... Proszę o materiały.
24 kwi 23:18
Godzio:

Warto znać zależność: h =
√bc (masz ją w tablicach, można ją wyprowadzić z podobieństwa
trójkątów)
Trójkąty ABD i ADC są podobne (dlaczego ? )
| | 3a | | b | | b | | √b | | b | |
⇒ |
| = |
| ⇒ 3 = |
| ⇒ 3 = |
| /2 ⇒ 9 = |
| ⇒ b = 9a |
| | a | | h | | √ab | | √a | | a | |
24 kwi 23:19
Godzio:
Oczywiście
√bc powinno być

i dalej tak samo, nie a tylko c
24 kwi 23:22
24 kwi 23:25
Bin: A to co ja napisałem to jest herezja? Na nic się to nie godzi? 5 pkt jest za to zadanie. Ile
bym dostał ? Okrągłe 0 ?
24 kwi 23:26
Godzio:
Tak, bo ty skorzystałeś z tego co masz udowodnić, a tego zrobić nie można
24 kwi 23:35
Eta:

ΔCAD ~ ΔCDB z cechy (k,k,k)
| h | | y | | y | |
| = |
| , ....... to h= |
|
|
| a | | 3a | | 3 | |
| h | | x | |
| = |
| , ..... to: h= 3x
|
| 3a | | a | |
y= 9*x
c.n.u.
24 kwi 23:38
Bin: Jest jakiś złoty środek na nauczenie się twierdzeń ? Tzn. bo nie wiem jak to widzieć żeby
udowadaniać te rzeczy. Rozumiem zrobić milion zadań. Ale do tego miliona zadać przeczytałeś po
prostu odpowiedzi czy jak ? No bo nie znając pojęc ciężko udowadniać coś..
24 kwi 23:39
Godzio:
Po prostu znałem twierdzenie i kombinowałem, nie zawsze od razu wychodzi, ale nie można się
poddawać
24 kwi 23:41
;): Dla mnie koszmar to planimetria z udowodnieniem czegoś słowo daję jak będzie coś na maturze z
planimetrii na udowodnienie to to zostawiam chyba że będzie też na rozszerzeniu wtedy będę
kombinował wszystkimi sposobami
24 kwi 23:46
24 kwi 23:49
Karla: Eta, cecha "kąt−kąt−kąt" to cecha podobieństwa trójkątów (co także potwierdzilaś zapisem
ΔCAD ~ ΔCDB)
| | AB | | BC | |
A jeśli trójkąty są podobne to jesli mamy trójkąt ABC i A'B'C' to |
| = |
| |
| | A'B' | | B'C' | |
itd.
U Ciebie mamy dwa trójkąty, które mają wspólny bok, co wyklucza podobieństwo.
25 kwi 00:33
Karla: Co oznacza, ze masz duuuuuży błąd.
25 kwi 00:34
Eta:
Bredzisz

......... pewnie świąteczne jadło Ci zaszkodziło
25 kwi 00:39
;): Hehe

Pewnie

zaszkodziło
25 kwi 00:41
Eta:
25 kwi 00:43
Karla: "Przyznanie się do błędu nie poniża, jest aktem odwagi; przeciwnie − postawa wykrętna jest
przejawem tchórzostwa." Tadeusz Hipolit Czeżowski
Gdyby świąteczne jedzenie szkodziło.... w sumie masz racje, bo co innego może tłumaczyć Twoje
głupie komentarze i bezsensowne używanie emotikon.
25 kwi 01:03
Eta:
Droga dziecino ......... jeszcze dużo nauki przed Tobą, ale kulturę ma się wrodzoną
25 kwi 01:11
Ajtek: Oj
Eta, swoją wiedzą wywołałaś "wiosenną burzę"

.
25 kwi 01:27
Eta:
I właśnie od dzisjaj już nie bedę pomagać
25 kwi 01:45
Ajtek: Eta, nie przejmuj się tym

.
25 kwi 01:46
Ajtek: Eta, jedno puste hasło postaci, "masz duuuuży błąd", bez dowodu Twojej pomyłki i
poprawnego rozwiązania nic nie znaczy

.
25 kwi 01:53
Bin: Możecie mi się nie wadzić w poście ?

Ja tu się uczę !
25 kwi 12:21
Karla: Ajtek Centrum Wsparcia Społecznego to w Olsztynie na Radiowej. Albo nie wiem, zatrudnij
się w "telefonie zaufania". Dowód jest nad wiadomością z [cytuję] "pustym hasłem"
Ale dla Ciebie powtórze, moze w innych, nie swoich słowach:
Cytuję użytkownika Kejt
"jest podobny znaczy, że jest przedstawiony w jakiejś skali, która dotyczy WSZYSTKICH boków.
tak wiec analogicznie, nie mogą mieć wspólnej tej samej części, bo ten bok nie byłby
przedstawiony w skali"
Z całym szacunkiem Eta kilka powymienianych wiadomości nie upoważnia Cię do zwracania się
do mnie 'dziecino'. To brak szacunku i nieostrożności internetowej, bo tak naprawde nie wiesz
z kim rozmawiasz.
25 kwi 12:28
Ajtek: Karla zauważ jedną rzecz:
W Δ ABC bok BC jest przyprostokątną, natomiast w Δ BCD jest to przeciwprostokątna.
Czyli są to dwa różne boki, a że mają jednakową miarę to już inna sprawa.
Stąd się bierze skala podobieństwa.
25 kwi 12:39
Tomek.Noah: Ale na szacunek jak wiedomo trzeba sobie zapracowac a
Eta zapracowala i twoje komentarze
Karla świadcza ze masz przerosniete ego i ciezko znosisz krytyki o ile dobrze pamietam
nie widzialem Ciebie na forum choc nie czesto jestem ale juz 2 lata spedzam chyba na tym forum
rozwiazujac innym zadania i jeszcze nikogo nie obrazilem za brak kompentencji wszczegolnosci
osoby z wielka pasja do matematyki... Ty Karla wykorzystujesz matematyke do popisywania sie
gdzie zapewne udowodnilbym ci ze masz duuuze braki

I daruj sobie docinki bo nic to ci nie
da
25 kwi 12:41
Karla: Tomek Skoro uważasz, ze na szacunek nie zasługuje każdy człowiek, a jedynie Ci, którzy
sobie zapracowali − to wiem skąd takie wulgarne spoleczenstwo polskie.
Krytykę znoszę wyśmienicie, wręcz jem ją na deser delektując się każdym słowem

Po za tym ciężko to można znosić krytykę a nie 'krytyki'

Nie wykorzystuje matematyki do popisywania się, bo prosze Was!? Popisywać się matma? hahahah <3
cudowne, naprawde mozna sie popisywac matematyka? Może obracam się w innym środowisku, ale to
mnie rozbawilo

Pozwoliłam sobie użyć tych Waszych śmiesznych emotikon gdzie popadnie, zupełnie jak Wy! − to
takie szyderczo−urocze
25 kwi 13:12
Tomek.Noah: pewnie ze sie popisujesz uwazasz sie za lepsza praktycznie pod kazdym wzgledem i twoj komentarz
jedynie potwierdza to co napisalem
25 kwi 13:28
Karla: Hahaha, ta dyskusja nie ma sensu, ale co mi tam ; d
"pod każdym względem"? − to my się już tak długo znamy, ze znasz mnie na każdej płaszczyźnie?
hahahah to bardzo mi miło! No i nie ma za co, zawsze lubiłam potwierdzac swoimi słowami teorie
innych, wtedy są tacy szczęśliwi, że im się udało
25 kwi 13:39