matematykaszkolna.pl
Bin: rysunekW trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 3 razy dłuższa od drugiej. Wykaż, że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki z których jeden jest 9 razy dłuższy od drugiego. Zrobiłem coś takiego. Godzi się to na cokolwiek? Da się coś wykorzystać, żeby to jakoś udowodnić? Kompletnie nie umiem udowadaniać. Nic. 1. x2+(3x)2=(10x)2 x2=10y2 2. x2=y2+z2 − wyznaczam z2=x2−y2 3. z2+81y2=9x2 x2−y2+81y2=9x2 10y2=x2 Coś mi się tam powtórzyło, ale co mi to daje? Nie czaje tych dowodów...emotka
24 kwi 23:06
M4ciek: Skorzystaj z podobieństwa trójkątów emotka
24 kwi 23:13
Bin: Mówicie o tym za każdym razem. Może ktoś mi dać jakieś materiały odnośnie tego podobieństwa? Bo nie wiem jak się to stosuje... Proszę o materiały.
24 kwi 23:18
Godzio: rysunek Warto znać zależność: h = bc (masz ją w tablicach, można ją wyprowadzić z podobieństwa trójkątów) Trójkąty ABD i ADC są podobne (dlaczego ? )
 3a b b b b 

=

⇒ 3 =

⇒ 3 =

/2 ⇒ 9 =

⇒ b = 9a
 a h ab a a 
24 kwi 23:19
Godzio: Oczywiście bc powinno być emotka i dalej tak samo, nie a tylko c
24 kwi 23:22
24 kwi 23:25
Bin: A to co ja napisałem to jest herezja? Na nic się to nie godzi? 5 pkt jest za to zadanie. Ile bym dostał ? Okrągłe 0 ?
24 kwi 23:26
Godzio: Tak, bo ty skorzystałeś z tego co masz udowodnić, a tego zrobić nie można
24 kwi 23:35
Eta: rysunek ΔCAD ~ ΔCDB z cechy (k,k,k)
h y y 

=

, ....... to h=

a 3a 3 
h x 

=

, ..... to: h= 3x
3a a 
 y 
zatem:

= 3x
 3 
y= 9*x c.n.u. emotka
24 kwi 23:38
Bin: Jest jakiś złoty środek na nauczenie się twierdzeń ? Tzn. bo nie wiem jak to widzieć żeby udowadaniać te rzeczy. Rozumiem zrobić milion zadań. Ale do tego miliona zadać przeczytałeś po prostu odpowiedzi czy jak ? No bo nie znając pojęc ciężko udowadniać coś..
24 kwi 23:39
Godzio: Po prostu znałem twierdzenie i kombinowałem, nie zawsze od razu wychodzi, ale nie można się poddawać emotka
24 kwi 23:41
;): Dla mnie koszmar to planimetria z udowodnieniem czegoś słowo daję jak będzie coś na maturze z planimetrii na udowodnienie to to zostawiam chyba że będzie też na rozszerzeniu wtedy będę kombinował wszystkimi sposobamiemotka
24 kwi 23:46
Eta: He he emotka emotka emotka
24 kwi 23:49
Karla: Eta, cecha "kąt−kąt−kąt" to cecha podobieństwa trójkątów (co także potwierdzilaś zapisem ΔCAD ~ ΔCDB)
 AB BC 
A jeśli trójkąty są podobne to jesli mamy trójkąt ABC i A'B'C' to

=

A'B' B'C' 
itd. U Ciebie mamy dwa trójkąty, które mają wspólny bok, co wyklucza podobieństwo.
25 kwi 00:33
Karla: Co oznacza, ze masz duuuuuży błąd.
25 kwi 00:34
Eta: Bredziszemotka......... pewnie świąteczne jadło Ci zaszkodziło
25 kwi 00:39
;): Hehe emotka Pewnie emotka zaszkodziło
25 kwi 00:41
Eta: emotka
25 kwi 00:43
Karla: "Przyznanie się do błędu nie poniża, jest aktem odwagi; przeciwnie − postawa wykrętna jest przejawem tchórzostwa." Tadeusz Hipolit Czeżowski Gdyby świąteczne jedzenie szkodziło.... w sumie masz racje, bo co innego może tłumaczyć Twoje głupie komentarze i bezsensowne używanie emotikon.
25 kwi 01:03
Eta: Droga dziecino ......... jeszcze dużo nauki przed Tobą, ale kulturę ma się wrodzoną emotka
25 kwi 01:11
Ajtek: Oj Eta, swoją wiedzą wywołałaś "wiosenną burzę" emotka.
25 kwi 01:27
Eta: I właśnie od dzisjaj już nie bedę pomagać emotka
25 kwi 01:45
Ajtek: Eta, nie przejmuj się tym emotka.
25 kwi 01:46
Ajtek: Eta, jedno puste hasło postaci, "masz duuuuży błąd", bez dowodu Twojej pomyłki i poprawnego rozwiązania nic nie znaczy emotka.
25 kwi 01:53
Bin: Możecie mi się nie wadzić w poście ? Ja tu się uczę !
25 kwi 12:21
Karla: Ajtek Centrum Wsparcia Społecznego to w Olsztynie na Radiowej. Albo nie wiem, zatrudnij się w "telefonie zaufania". Dowód jest nad wiadomością z [cytuję] "pustym hasłem" Ale dla Ciebie powtórze, moze w innych, nie swoich słowach: Cytuję użytkownika Kejt "jest podobny znaczy, że jest przedstawiony w jakiejś skali, która dotyczy WSZYSTKICH boków. tak wiec analogicznie, nie mogą mieć wspólnej tej samej części, bo ten bok nie byłby przedstawiony w skali" Z całym szacunkiem Eta kilka powymienianych wiadomości nie upoważnia Cię do zwracania się do mnie 'dziecino'. To brak szacunku i nieostrożności internetowej, bo tak naprawde nie wiesz z kim rozmawiasz.
25 kwi 12:28
Ajtek: Karla zauważ jedną rzecz: W Δ ABC bok BC jest przyprostokątną, natomiast w Δ BCD jest to przeciwprostokątna. Czyli są to dwa różne boki, a że mają jednakową miarę to już inna sprawa. Stąd się bierze skala podobieństwa.
25 kwi 12:39
Tomek.Noah: Ale na szacunek jak wiedomo trzeba sobie zapracowac a Eta zapracowala i twoje komentarze Karla świadcza ze masz przerosniete ego i ciezko znosisz krytyki o ile dobrze pamietam nie widzialem Ciebie na forum choc nie czesto jestem ale juz 2 lata spedzam chyba na tym forum rozwiazujac innym zadania i jeszcze nikogo nie obrazilem za brak kompentencji wszczegolnosci osoby z wielka pasja do matematyki... Ty Karla wykorzystujesz matematyke do popisywania sie gdzie zapewne udowodnilbym ci ze masz duuuze braki emotka I daruj sobie docinki bo nic to ci nie da emotka
25 kwi 12:41
Karla: Tomek Skoro uważasz, ze na szacunek nie zasługuje każdy człowiek, a jedynie Ci, którzy sobie zapracowali − to wiem skąd takie wulgarne spoleczenstwo polskie. Krytykę znoszę wyśmienicie, wręcz jem ją na deser delektując się każdym słowem emotka Po za tym ciężko to można znosić krytykę a nie 'krytyki' emotka Nie wykorzystuje matematyki do popisywania się, bo prosze Was!? Popisywać się matma? hahahah <3 cudowne, naprawde mozna sie popisywac matematyka? Może obracam się w innym środowisku, ale to mnie rozbawilo emotka Pozwoliłam sobie użyć tych Waszych śmiesznych emotikon gdzie popadnie, zupełnie jak Wy! − to takie szyderczo−urocze emotka
25 kwi 13:12
Tomek.Noah: pewnie ze sie popisujesz uwazasz sie za lepsza praktycznie pod kazdym wzgledem i twoj komentarz jedynie potwierdza to co napisalem emotka
25 kwi 13:28
Karla: Hahaha, ta dyskusja nie ma sensu, ale co mi tam ; d "pod każdym względem"? − to my się już tak długo znamy, ze znasz mnie na każdej płaszczyźnie? hahahah to bardzo mi miło! No i nie ma za co, zawsze lubiłam potwierdzac swoimi słowami teorie innych, wtedy są tacy szczęśliwi, że im się udało emotka
25 kwi 13:39