Rozwiąż układ równań
Jakub: Rozwiąż układ równań
4x3−4x+4y=0
4y3+4x−4y=0
24 kwi 15:07
Karla: wyznacz z drugiego rownania x, wyjdzie coś takiego
4x= −4y3+4y ⇔ x= − y3+y
i podstaw do pierwszego rownania
4(−y3+y)3−(−4y3+4y) + 4y = 0
Później pewnie powstanie jakies cudo, ktore albo rozlozysz wylaczajac wspolne czynniki przed
nawias, albo Hornerem.
24 kwi 15:13
Jakub:
24 kwi 15:28
Eta:
Witam

dodajemy równania stronami, otrzymując
4x
3+4y
3=0 => x
3+y
3=0
(x+y)(x
2−xy+y
2)=0 => y= −x
podstawiając do pierwszego równania, mamy:
4x
3−8x=0 => x(x
2−2)=0 => x(x−
√2)(x +
√2)=0
x=0 v x =
√2 v x= −
√2
to y= 0 v y= −
√2 v y=
√2
mamy trzy takie pary rozwiązań: : (0,0) , (
√2, −
√2), ( −
√2,
√2)
24 kwi 15:32
Jakub: Gdyby nie były to cuda nie prosiłbym o pomoc
24 kwi 15:32
Eta:
jak widać......... "cudów" nie ma
24 kwi 15:33
Eta:
Przy okazji zmień nick, bo taki nick ma nasz założyciel strony
24 kwi 15:35
Ajtek: Eta jak to nie, rozwiązanie jest "cudownie" proste

.
24 kwi 15:35
Karla: Sama matematyka to cud, więc się nie zgodzę

Każde zadanie jest cudowne, i wychodzą cuda
24 kwi 15:36
Eta:
24 kwi 15:41
Jakub: dzięki za pomoc
24 kwi 15:53