Postać ogólna i kanoniczna, różnice.
ana01: Jak rozróżnić postać ogólną od kanonicznej? Bo tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html jest to samo w obydwu
przypadkach: y=x
2+5 − w postaci ogólnej i y=x
2+3 w postaci kanonicznej.
24 kwi 01:58
Ricka: wzór może mieć różną postać
jeśli masz y=x2+2x−2 to jest to postać ogólna funkcji
jeżeli funkcja wygląda tak −> y=3(x−2)2+4 to jest to postać kanoniczna, ale jeśli to wszystko
przez siebie pomnożysz wówczas funkcja będzie mieć już postać ogólną
24 kwi 02:05