obliczyc dokladna wartosc sin1/5π?
albi: obliczyc dokladna wartosc sin1/5π
24 kwi 20:36
Bin: | | π | | 180 | |
sin |
| =sin |
| =sin36o= 0,5878 |
| | 5 | | 5 | |
24 kwi 21:59
albi: ale jak to obliczyc? a nie sprawdzic w tablicach
25 kwi 15:13
25 kwi 15:16
albi: to rozumiem, ale chodzi o to jak to obliczyc
to jest zadanie z mega gwiazdka
25 kwi 15:21
sowa:
| | π | |
cos2 |
| =cos218o = 1 −sin218o
|
| | 10 | |
| | π | |
sin |
| =sin36o= 2sin18o*cos18o=.......... |
| | 5 | |
25 kwi 15:26
albi: skad wziac wartosc sinusa 18 stopni?
25 kwi 15:32
sowa:
sin36
o= sin(90
o−54
o)= cos54
o= cos(18
o+36
o)
sin36
o= 2sin18
o*cos18
o
cos(18
o+36
o)= cos18
o*cos36
o−sin18
o*sin36
o
2sin18
o*cos18
o= cos18
o*cos36
o− sin18
o*sin36
o
2sin18
o*cos18
o= cos18
o(1−2sin
218
o) − sin18
o*2sin18
o*cos18
o / : cos18
o
2sin18
o= 1−2sin
218
o−2sin
218
o
sin18
o=t , t€ (0,1)
4t
2+2t−1=0 Δ= 20 ,
√Δ= 2
√5
| | −2−2√5 | |
t= |
| −−−− odrzucamy bo nie należy do (0,1)
|
| | 8 | |
25 kwi 15:41
albi: woow
dziekuje
25 kwi 17:47
albi: woow
dziekuje
25 kwi 17:47
25 kwi 17:49
sowa:
Poprawne rozwiązania, zazwyczaj się powtarzają !
25 kwi 18:00