dzaiałania
jak to zrobic: moze ktos to rozpisac , ładnie wytłumaczyc
proszę bo nigdy tego nie umiałem
| 10 | | 4 | | ? | | ? | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 9 | | 15 | | 45 | | 45 | |
24 kwi 16:46
Kejt:
rozszerzyłam ułamki.. pierwszy o 5 a drugi o 3..
24 kwi 16:48
Rivi:
możesz mnożyć ułamki przez to samo w liczniku i mianowniku. Zadajesz sobie pytanie, o ile
musisz pomnożyć, żeby w mianowniku było 45
24 kwi 16:49
jak to zrobic: aha no ok a dasz mi moze jakis przykład do przeciwiczenia >?
24 kwi 16:52
Rivi: | 5 | | 2 | |
| − |
| =? (musisz sama dojść, jaka liczba w mianowniku jest wielokrotnością i 3 i 4, |
| 4 | | 3 | |
czasem jest to po prostu ich iloczyn 3*4)
| 2 | | 3 | |
| − |
| =? (a czasem są mniejsze niż ich iloczyn 5*10  ) |
| 5 | | 10 | |
24 kwi 16:55
Kejt:
| 3 | | 5 | |
| − |
| =... /tutaj sam będziesz musiał znaleźć wspólny mianownik |
| 12 | | 6 | |
| 6 | | 1 | |
| + |
| =... tutaj też sam |
| 19 | | 2 | |
24 kwi 16:55
Kejt: (Rivi, to jest chłopak)
24 kwi 16:56
Rivi: ech, sam sam

Ostatnio piszę nie wiem czemu w formie żeńskiej do wszystkich..
24 kwi 16:56
Kejt: no widzisz.. a do mnie non stop w formie męskiej piszą
24 kwi 16:57
Rivi: i jak Ci idą nasze przykłady?
24 kwi 17:08
jak to zrobic: to ja moze zrobie jeden bo czasu nie ma ..... a sa inne przedmioty
| 7 | | 4 | | 31 | |
| − |
| = czy to jest |
| |
| 8 | | 9 | | 72 | |
jeśli tak to dziękuję i zycze wesołych świąt
24 kwi 17:08
Kejt: tak jest

nawzajem.
24 kwi 17:10