nie wiem jak to zrobic ....
roman: Punkty A oraz A' = (−158 ; 296 ) są symetryczne względem prostej X =2 . Wówczas A = >? ile
mogłby mi ktoś to ładnie rozwiązać to zadanie bo nie wiem od czego zacząć nawet
24 kwi 19:55
tomek: jezeli osią symetri jest prosta x=2 to znaczy ze ona jest równoległa to osi OY i oddalona od
niej o 2 jednostki czyli jak sobie popatrzysz na wykres zmienią sie nam tylko X we
współrzednych A i A'
zatem współrzedna A=( xa, 296)
a teraz ta x−sowa współrzedna
A' ma współrzedną −158 czyli jest oddalona o 158 jednostek od osi OY czyli jest oddalona od osi
symetrii o 160 jednostek
żeby symetria była prawidłowa współrzedna punktu A musi być oddalona o taka samą odległość
czyli o 160 jednostek w prawo, czyli musi miec współrzedą xA = 162
a cała współrzedna A=(162, 296)
pozdrawiam
24 kwi 20:01
roman: wow

no tak .... muszę jeszcze popracować nad logicznym myśleniem ....
bardzo dziękuję już rozumiem
24 kwi 20:12