maturalne proste a nie umiem pomocyyy!
ewa: Rozwiąż nierowność
1/ 1/x−1 + 1/x−2 >= (x−1)(x−2).
Proszę o pomoc bo zgłupiałam. wynik powinien wyjść (1,5/4) U <3/2,2) a jak dla mnie to by były
tylko 2 pierwiastki.... a nie 4 jak wskazuje odpowiedz
24 kwi 11:06
Kejt: kliknij po lewej stronie "kliknij po więcej przykładów" i zapisz te ułamki normalnie.. postaram
się pomóc.
24 kwi 11:24
ewa: kurcze ale nie widzę w przykładach jak to zapisać wiec spróbuje ta lewa stronę określić tak
ułamek jest 3 piętrowy na 1 pietrze jest 1 pod nią jest suma ułamków pierwszy ułamek to 1/x−1
drugi ułamek to 3/x−2
24 kwi 11:35
Kejt: | 1 | | 1 | |
| + |
| ≥(x−1)(x−2) tak? |
| | x−2 | |
24 kwi 11:39
ewa: ten drugi ulamek jeszcez przed znakiem jest w mianowniku w tym pierwszym czyli to 1/x−2 jest
zaraz po 1/x−1
24 kwi 11:40
24 kwi 11:42
ewa: tak^^
24 kwi 11:42
Kejt: dobra.. daj chwilkę..
24 kwi 11:45
ewa: dziękuje ci slicznie za pomoc...^^ jak mozesz to rozpisz mi krok po kroku jak to sie liczy
wydawalo mi sie ze to umiem a tu sie okazuje ze nie...
24 kwi 11:46
Kejt: | | 3 | |
mam.. już piszę. choć jak dla mnie przy |
| powinien być niedomknięty..chyba, że gdzieś się |
| | 2 | |
walnęłam
24 kwi 12:04
ewa: ok czekam
24 kwi 12:06
Karla: Dziwna ta odpowiedz, skoro według niej do dziedziny nalezy 32
jeśli z faktu, ze 1x−1+1x−2≠0 bo znajduje się w mianowniku.
Wtedy
1x−1+1x−2≠0
(x−2)+(x−1)(x−1)(x−2)≠0
x−2+x−1(x−1)(x−2)≠0
(2x−3)(x−1)(x−2)≠0
czyli x≠32 i x≠1 i x≠2
24 kwi 12:09
ewa: a mozez zapisac mi jescze po kolei jak rozwiazujesz ta neirownosc gdzies robie blad po tej
lewej stronie...juz nie dziedzine jak wyznaczasz tylko same liczenie neirownosci
24 kwi 12:16
ewa: bo ja jak lewa strone przeksztalcam to mam (x−1)(x−2)/ 4x−5
24 kwi 12:17
ewa: oo znalazlam blad i teraz bede miala wielomian 4 stopnia wiec teraz chyba wyjdzie
24 kwi 12:20
Kejt:
doprowadzam do wspólnego mianownika:
| 1 | |
| ≥(x−1)(x−2) |
| x−2 | | x−1 | |
| + |
| | | (x−1)(x−2) | | (x−2)(x−1) | |
| |
| (x−1)(x−2) | |
| ≥(x−1)(x−2) /*(2x−3)2 //mnożę przez (2x−3)2 a nie (2x−3), bo nie wiemy |
| 2x−3 | |
czy to nie jest liczba ujemna, wtedy by było trzeba zmienić znak.//
(x−1)(x−2)(2x−3)≥(x−1)(x−2)
(x
2−x−2x+2)(2x−3)≥(x−1)(x−2)
(x
2−3x+2)(2x−3)≥x
2−3x+2
2x
3−3x
2−6x
2+9x+4x−6≥x
2−3x+2
2x
3−9x
2+13x−6≥x
2−3x+2
2x
3−10x
2+16x−8≥0 /:2
x
3−5x
2+8x−4≥0
W(x)=x
3−5x
2+8x−4
W(1)=1−5+8−4=−4+8−4=0
dzielę Hornerem przez x−1, wychodzi:
W(x)=(x−1)(x
2−4x+4)=(x−1)(x−2)
2
(x−1)(x−2)
2≥0
x∊<1;+
∞)
teraz dziedzina:
x−1≠0
x≠1
x−2≠0
x≠2
2x−3≠0
2x≠3
i dalej już z górki...
24 kwi 12:23
ewa: dziekuje
24 kwi 12:28
Kejt: proszę.. mam nadzieję, że wystarczająco czytelnie i się nigdzie nie walnęłam po drodze
24 kwi 12:29