Twierdzenie sinusów
Sylwia: W trójkącie równoramiennym kąt przy wierzchołku ma miarę 120 stopni. Wyznacz stosunek długości
promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten
trójkąt.
24 kwi 14:10
Sylwia: Niech ktoś pomoże

24 kwi 15:24
Eta:

R −−− dł promienia okręgu opisanego
r −−− dł. promienia okręgu wpisanego
| | b | |
ze wzoru sinusów: 2R= |
|
|
| | sin30o | |
2R= 2b => R= b
| | 1 | | b2√3 | |
P= |
| *b*b*sin60o = |
|
|
| | 2 | | 4 | |
p= a+2b
z funkcji trygonom.
zatem p= 2b+b
√3= b(2+
√3)
| | b√3 | |
r= ............ = |
|
|
| | 2(2+√3) | |
| | R | | 2(2+√3) | |
|
| = b* |
| = ........ dokończ
|
| | r | | b√3 | |
24 kwi 16:55