logarytmy
K: jak sie rozwiazuje zadania tego typu.
| | 3 | |
wiadomo, że log511=a. Wykaż, że log1215√5 = |
| |
| | 4a | |
24 kwi 15:25
ICSP: Zawsze poprzez zmienę podstawy logarytmu. Zawsze zmieniasz do podstawy którą masz otrzymać.
24 kwi 15:34
Rivi: Używasz wzoru na zmianę podstawy logarytmu. A skoro masz dany log511 więc nowy log też będzie
miał podstawę 5
P=log1215√5=log55√5log5121=322log511=34log511=34a=L
24 kwi 15:35
s: Rivi mozesz to jeszcze raz napisac?
24 kwi 15:37
Eta:
5*
√5= 5
1*5
1/2= 5
3/2
121= 11
2
| | log553/2 | | 32 | | 32 | | 3 | |
log1215√5= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log5112 | | 2log511 | | 2a | | 4a | |
24 kwi 15:46
hmmm: dziekuje
24 kwi 15:54
Eta:
24 kwi 15:56
Rivi: Eta, dlaczego mi się robi wszystko takie... zlane? od czego to tu zależy?
24 kwi 16:07
M4ciek: Bo dajesz Rivi pewnie "małe u" , a nie "duże U drukowane"
24 kwi 16:22
Rivi: | | 3 | | 12 | | | |
test... √2 P{2} 32 |
| |
| |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
24 kwi 16:25
Rivi: no patrz...
24 kwi 16:26
24 kwi 16:43
Rivi: nie

kiedyś przypadkiem zrobiłem duże P{x} i nie działało to unikałem dużych liter

dzięki
24 kwi 16:44