matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kombinatoryka
Dawid:
2
n!
2!(n−2)!
=
(n+1)!
3!(n−2)!
moze ktos wyjasnic ? bo za cholere nie chce mi to wyjsc
24 kwi 16:10
M4ciek:
n!
(n − 2)!*(n − 1)*n
L = 2*
= 2*
= n
2
− n
2!(n − 2)!
2*(n − 2)!
(n + 1)!
(n − 2)!*(n − 1)*n*(n + 1)
P =
=
=
3!(n − 2)!
6(n − 2)!
(n
2
− n)(n + 1)
=
6
(n
2
− n)(n + 1)
n
2
− n =
/ : (n
2
− n) bo n ∊ N
6
n + 1
1 =
/ * 6
6
6 = n + 1 n = 5
24 kwi 16:20
Dawid:
dzieki wielkuie
24 kwi 16:27