Wyznacz współczynnik a i b
LuKaS: Wyznacz współczynnik a i b wielomianu W(x)= ax4 + bx2−4 tak aby W(2√2)=76 i W(−√2) =4
24 kwi 23:41
;): 64a + 8b − 4 = 76
4a + 2b − 4 = 4
24 kwi 23:44
Eta:
W(2
√2)= a*2
4*4+b*4*2−4= 76 => 64a+8b=80 => 8a+b=10
W(−
√2)= 4a+2b −4=4 => 2a+b= 4
8a+b= 10
−2a −b=−4
−−−−−−−−
6a= 6
a=........... , b=..............
24 kwi 23:46
;): 
dla
Ety
24 kwi 23:47
Eta:
24 kwi 23:49
LuKaS: rozumiem że można dzielić, mnozyć byle "b" bylo ujemne?
25 kwi 00:19
LuKaS: dzięki wielkie dla Eta
25 kwi 00:21