Postać ogólna, kanoniczna. Różnice.
ana01: Jak rozróżnić postać ogólną od kanonicznej? Bo tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html jest to samo w obydwu
przypadkach: y=x
2+5 − w postaci ogólnej i y=x
2+3 w postaci kanonicznej.
24 kwi 17:02
Rivi: | | | |
Jeśli funkcja ma wzór y=x2+5 to jest to zarówno postać kanoniczna i ogólna bo. |
| |
| | | |
| | | |
postać kanoniczna to y=a(x−p)2+q |
| |
| | | |
| | | |
a w tym przypadku a=0 p=0 q=5  |
| |
| | | |
p,q−współrzędne wierzchołka paraboli, x
w, y
w inaczej
24 kwi 17:06
Rivi: tfu, a=1 w tym przypadku
24 kwi 17:07
ana01: no ok, ale skąd mam wiedzieć, która postać jaką jest?
24 kwi 17:08
Rivi: | | | |
Tutaj są dwie opcje... Ogólna jest taka np 5x2+4x+2 3x2−4x+1 x2+2 x2 |
| |
| | | |
| | | |
kanoniczna to np 2(x−3) 2−2 3(x−2) 2, ale zarówno x 2, x 2+2 |
| |
| | | |
czyli... jak masz samo x
2 lub x
2+/− coś nie jesteśmy w stanie określić jaka jest to postać −
zarówno ta i ta
24 kwi 17:11
ana01: aha, to teraz rozumiem
24 kwi 17:44