dane są wielomiany
Kamilos17: dane są wielomiany w1 i w2. Uporządkuj wielomian w3 jeśli
w1=4x3−2x2+3x−1
w2=x4+2x3−x2−2x−1
w3=w1−w2
?
24 kwi 19:19
peter: pierwszy wielomian minus wielomian drugi da Ci uporządkowany wielomian w3
24 kwi 19:21
tomek: odejmujesz drugi wielomian od pierwszego pamietając o znakach
i patrzysz jaki stopien wielomianu Ci wyjdzie, wtedy mozesz go uporzadkować do podanych
a rozwiązać powinienes sam
24 kwi 19:22
Ajtek: Zwykłe, proste odejmowanie robisz

.
4x
3−2x
2+3x−1−(x
4+2x
3−x
2−2x−1)=...
Śmiało

.
24 kwi 19:22
Kamilos17: to mi wyszło z odejmowania
x4+6x3−3x2+x−2
dobrze ?
24 kwi 19:26
tomek: mówiłem żebyś o znakach pamietał
24 kwi 19:28
tomek: −x4+2x3−x2+5x=...
24 kwi 19:29
Kamilos17: i to wszystko ? Przepraszam ze pytam jak dziecko z podstawówki ale nie chodziłem do szkoły,
ponieważ miałem wypadek

i kompletnie tego nie rozumiem
24 kwi 19:34
tomek: no pozostaje jeszcze uszeregowanie tego wielomianu w3 i tu mam wątpliwosci ale miejmy nadizeje
ktoś pomoze zaraz najwyższa potęga x w wielomianie w3 to 4 ( −x4) czyli uszeregujemy go
koło w2 ale teraz nie wiem, czy przed czy po, bo teoretycznie w2 ma x4 ze znakiem dodatnim a
w3 ma ujemny i w2 powinien być uszeregowany po w3 tak mi sie wydaje, ale mozliwe ze sie myle,
potem przy kolejnych stopniach wielomiany sie nie różnia od siebie do momentu wyrazenia x w
pojedynczej potędze. wtedy wielomian w3 ma 5x a w2 ma 2x wiec tutaj z kolei w 3 powinien być
uszeregowany jako ostatni. Prosze kogoś o zkontrolowanie tego i naprostowanie mojego
rozwiązania jezeli jest błędne
24 kwi 19:40