Wyznacz współczynniki a i b wielomianu
LuKaS: Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W (x)= −5x
3 + ax + b tak, aby W (−1)=2 i W (2) = −31
Proszę o pomoc !
24 kwi 01:46
Ricka: −5*(−1)3+a*(−1)+b=2
i
−5*(2)3+a*2+b=−31
wystarczy rozwiązać
24 kwi 01:51
LuKaS: tylko jak?
24 kwi 18:47
Eta:
a no tak

5−a+b=2 => a − b=3
−40+2a+b= −31 => 2a +b= 9
−−−−−−−−−
3a = 12 => a=4 , to b= 1
24 kwi 18:56
Hogan: Wyznacz współczynniki a , b tak aby wielomiany W(x) i P (x) były równe :
W(x)=6x3−23x2+29x−12 P(x)=(ax2+bx+12)(x−1)
9 wrz 14:40