PROSTOPADŁOŚCIAN
Kajto: mam teraz inne zadanie
kąt między przekątnymi sąsiednich scian bocznych prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest
równy 60 stopni. Krawędz podstawy jest równa 12 . wyznacz pole powierzchni całowitej tego
prostopadłościanu i kąt nachylenia przekątnej sciany bocznej do płaszczyzny podstawy
prostopadłościanu ?
24 kwi 17:19
Kajto: Prosze o POMOC
24 kwi 17:29
dero2005:

a = 12
d= a
√2 = 12
√2
ponieważ kąt pomiędzy przekątnymi ścian bocznych wynosi 60
o trójkąt jest równoboczny
d = c = 12
√2
c
2 = a
2 + h
2
h =
√c2 − a2 =
√(12√2)2 − 122 =
√144 = 12
ponieważ a = h to
P
c = 6a
2 = 6*12
2 = 864
| | h | | 12 | | √2 | |
sin α = |
| = |
| = |
|
|
| | c | | 12√2 | | 2 | |
α = 45
o
24 kwi 17:46
Kajto: Wielkie dzięki ,jestem Ci bardzo wdzięczna
24 kwi 17:47