f.wykladnicza
czekolada: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2
x−4|+1 a następnie określ liczbę rozwiązań równania f(x0=k
2
w zależności od wartości parametru k.
mam ze dla x≥2
f(x0= 2
x−3
i ze dla x<2
f(x)= (−2)
x+5
narysowałam wykres (nie wiem czy dobrze,ale mam taka nadzieje

i nie wiem co z tym k
2).
24 kwi 19:21
K+K: moim zdaniem podstawiasz za x wartość miejsca zerowego i porównujesz z k2 aczkolwiek pewna na
100% nie jestem
24 kwi 19:35
K+K: Eta co tym powiesz
24 kwi 19:41
czekolada: 
24 kwi 19:48
bart: narysuje 2
x, nastepne przesuj calosc o 4 w prawo, odbij o os OX i calosc przesun o 1 w gore..
nastepnie "rysuj" sobie poziome linie.. np dla y=5 przetniesz wykres w dwoch miejscach to dla
tej wartosci beda dwa rozw
24 kwi 19:56
K+K: ale tam jest f(x
0)=k
2 tak

to tak samo robimy
24 kwi 20:00
bart: no to sprawdzasz dla y=5 a y=k2 czyli k=√5
24 kwi 20:02
;): lub −√5
24 kwi 20:18
Eta:

y= k
2 => y= | k | => y= k lub y = −k
1 rozwiązanie : dla k= 1 lub k= −1 lub k€( −∞, − 5> U <5,∞)
2 rozwiązania dla k€ ( −5, −1) U (1,5)
brak rozwiązań dla k€( −1,1)
24 kwi 20:18
Eta:
poprawka chochlika
tam gdzie jest 5 i −5 , powinno być √5 i −√5
24 kwi 20:22
;):
24 kwi 20:23
Eta:

dla "dwukropka"
24 kwi 20:25
czekolada: mam pytanie czy dla x<2 minus powinien byc w nawisie:
f(x)= (−2)
x+5
czy przed nawiasem
−(2)
x+5

?
24 kwi 20:28
czekolada: poza tym czy prawidłowy jest tok myślenia barta? wydaje mi się,że nie o 4 w prawo tylko o 4 w
dół

a pozniej po odbiciu o 1 w górę

lub lepiej rozpisać na te przypadki..tylko co z tym minusem?
24 kwi 20:35
czekolada: i dziekuje Eta za wytłumaczenie
24 kwi 20:35