matura matemtyka - f. kwadratowa
scholastyka: Największą wartością funkcji kwadratowej f (x) = −2 ( x + 3 ) 2 − 4
24 kwi 11:13
Kejt: 4.
24 kwi 11:23
ICSP: a nie −4?
24 kwi 11:24
Kejt: hmm.. zawsze byłam pewna, że tam jest −q
24 kwi 11:25
ICSP: na pewno jest +q
24 kwi 11:26
Kejt: wiem, wiem. już sprawdziłam.
24 kwi 11:26
Karla: f(x) = a(x−p)2+q
skoro a=−2 to funkcja jest malejaca. A skoro jest malejąca to największa wartość funkcji będzie
jednocześnie wartością wierzchołka. W = (p,q), czyli q= − 4
24 kwi 11:55