Bardyo proszę o pomoc :< ":)"
Cayman: Pomocy :<
Ile par skośnych krawędzi jest w sześcianie?
Ile par skośnych krawędzi jest w czworościanie foremnym?
Ile par skośnych krawędzi jest w ośmiościanie foremnym?
24 kwi 16:10
Cayman: pomoże ktoś
24 kwi 16:19
Karla: "Dwie krawędzie są skośne, jeśli dwie proste, w których się zawierają te krawędzie są skośne,
czyli jeśli proste nie mają punktów wspólnych i nie są równoległe (nie leżą w jednej
płaszczyźnie).
Na przykład w prostopadłościanie ABCDA'B'C'D' skośne do krawędzi AB są krawędzie
DD', CC', A'D' i B'C'
Jak to wyszukać? − najprościej: pokoloruj sobie jedną krawędź na niebiesko, krawędzie, które są
do niej równoległe na czerwono, a krawędzie, które leżą na jednej płaszczyźnie z nią na
zielono. Niezamalowane krawędzie są skośne do danej."
Skopiowana wypowiedź ze strony: http://zapytaj.com.pl/Category/006,003/2,2697409,co_to_sa_krawedzie_skosne.html
autorstwa użytkownika powyższej strony, o nicku "♪ ℓσνє мє ♪"
24 kwi 23:26
Karla: Odnosząc się do świetnej i przejrzystej wypowiedzi dziewczyny, którą wyżej zacytowałam:
a) dla jednej krawedzi w szescianie przypadaja 3, ktore tworza z nią krawędzie skośne, krawędzi
w sześcianie mamy 12, czyli 12*3=36
b) w czworoscianie foremnym dla 1 krawedzi przypada tylko 1 krawedz,ktora stworzy z nia pare
skosna, krawedzi w czworoscianie mamy 6, czyli 1*6=6
c) w osmioscianie foremnym dla 1 krawedzi przypadaja 2,ktore moga stworzyc z nia krawedzie
skosne,a ze krawedzi w osmioscianie mamy 9, to 9*2=18
24 kwi 23:37
Karla: poprawka do a) tam przypadają 4, więc wynik to 12*4=48
Zrzuce to niedopatrzenie na późną godzinę ; d
24 kwi 23:40