matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dzielenie wielomianów.
paweł:
wielomian dopadły mnie wątpliwości gdy analizowałem pewien przykład ( a raczej zaległości z pewnych działów)
x
2
1
∫
dx = ∫ (1−
)dx=...
1+x
2
x
2
+1
1
i moje pytanie x
2
: (x
2
+1)=1 dlaczego po ich podzieleniu powstało (1−
)
x
2
+1
−x
2
−1 = − 1
24 kwi 17:57
Rivi:
Podziel sobie pisemnie...
1
x
2
:(x
2
+1)=1 i reszta −1 czyli=1−
x
2
+1
24 kwi 18:03