rozwiąż nierówność
Esseker: rozwiąż nierówność
(logx−1)/((3−3x)(x−4))≥0
jeśli ktoś byłby tak dobry i powiedział mi chociaż w którym kierunku pójść bo kompletnie nie
wiem od czego zacząć....
24 kwi 22:03
Atola: najpierw zamieniłabym na nierównosc równoważną
(logx−1)(3−3x)(x−4)≥0
−(logx)(3x−3)(x−4)≥0
logx=1 3x=3 x=4
x=10 x=1 x=4
odp x⬠(−∞;1>u<4;10>
24 kwi 22:13
Esseker: hmmm
odpowiedz się nie zgadza

powinno byc x∊(0;1) u (4;10>
i dlaczego znika ta −1 z logarytmu?
24 kwi 22:19
Atola: moze coś pomyliłam, zaraz spróbuję jeszcze raz powoli to rozwiązać
24 kwi 22:27
Atola: sory, zapomniałam oczywiscie założeń na początku

a więc najpierw trzeba zrobić założenia:
x>0 i 3
x≠3 i x−4≠0
x>0 i x≠1 i x≠4
wtedy wychodzi tak jak napisałeś w odpowiedzi

24 kwi 22:37
Esseker: dzięki wielkie

jeszcze jakbyś mogła mi powiedzieć z czego korzystamy przy tym logarytmie? Bo nie za bardzo
rozumiem czemu ta −1 wychodzi przed nawias jeśli dobrze myśle....
24 kwi 22:47
Atola: nie, − wychodzi przy (3−3
x) bo inaczej by było źle
(logx−1) po prostu przyrównujesz do 0 i dalej logx=1 więc x=10
24 kwi 22:50
Esseker: z logarytmem to aż mi żal siebie że o tym nie pomyślałem, ale czemu ten minus wychodzi dalej
nie rozumiem....

Nie zmienia się żaden znak ani nic i nagle pojawia się minus przed
wszystkim... why?
24 kwi 23:00
Esseker: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa , bo jest zamieniona kolejność w nawiasie
24 kwi 23:01
24 kwi 23:01
Atola: nie ma za co
24 kwi 23:05
seba: √81←
9 paź 23:58