matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.9.2009
Zadania
Odp.
4
kamilbski:
Naszkicuj wykres funkcji f ( x) =
√
x 2 − 6 x + 9
+
√
x 2 + 2 x + 1
, a następnie korzystając z otrzymanego wykresu ustal liczbę pierwiastków równania
3
Mucha:
Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego sześcikątnego jest równe 8 pierwiastków z 6, a wysokośc tego ostrosłupa ma 8 cm. Oblicz pole.
1
syllabi:
n jest liczbą naturalną. Ile rozwiązań ma podane równanie? Dla jakich wartości n wszystkie pierwiastki tego równania są liczbami całkowitymi?
3
tom:
1
Karo:
Dane sa wierzchołki równoległoboku ABCD : A(0,0), B(2,1), C(−1,k). Wyznacz wartość parametru k tak, aby przekątne AC i BD tego równoległoboku były prostopadłe.
3
karolina:
czy funkcja, która każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje jej kwadrat, jest funkcją przekształcającą zbiór liczb rzeczywistych w zbiór liczb rzeczywistych dodatnich? proszę o
8
Ludi:
Wyrażenie 2|2−x|+x dla x>2 ma wartość
?
2
POMOCY :
2.oblicz V walca gdy Pc=69,3pi i r=3,5
1
0
Jaa : ):
1. Inflacja w Polsce w 2000 roku wynosiła 9%. Pan Kowalski w styczniu 2000 roku zarabiał 1500 zł, a w styczniu 2001 − 1600 zł. Czy realna wartość jego pensji wzrosła czy zmalała?
2
ola:
firma dstała zamowienie na wykonanie dwoch rodzjow puszek o pojemnosci 1 litra kazda.puszki pierwszego rodzaju beda miały srednce 14 cm a puszki drugiego rodzju srednice 10 cm .jaka
2
ola:
konserwator zlecil odowic wierze zabytkowej baszty oraz pomalowac jej wewnetrzne scinu lacznie z plaskim sufitem , wnetrze wierzy ma ksztalt walca o srednicy 4 m i wysokosci 9 m,. oblicz
0
POMOCY :
WIDAĆ ZE NIE KAŻDEMU POMAGACIE...
1
Patrycja:
Pomocy:(( Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=
sin2x−|sinx|
3sinx
0
Ania:
Podaj kilka przykładów funkcji liniowej, której wykresem jest prosta przecinająca oś OY w punkcie 0; 1,5
1
pitt:
x
√
x
2
−6x+7≥0
3
POMOCY :
1.Oblicz Pc walca gdy V=30, h=4,8 2.oblicz V walca gdy Pc=69,3pi i r=3,5
0
Pomocy ;(:
CZY MOZE MI KTOS POMOC
0
Pomocy ;(:
1.Oblicz Pc walca gdy V=3pi, h=4,8 2.oblicz V walca gdy Pc=69,3pi i r=3,5
0
Pomocy ;(:
1.Oblicz Pc walca gdy V=3pi, h=4,8
4
pitt:
Oblicz; 5log5 4+ 10log 3=
0
Jaa : ):
1. Inflacja w Polsce w 2000 roku wynosiła 9%. Pan Kowalski w styczniu 2000 roku zarabiał 1500 zł, a w styczniu 2001 − 1600 zł. Czy realna wartość jego pensji wzrosła czy zmalała?
2
syllabi:
Rozwiąż najprostszym sposobem: a) (x−4)
2
(2x−7)=(x−4)
3
(2x−7)
1
Pomocy ;(:
PROSZĘ O POMOC
to pilne
:(:( będę bardzo wdzięczna
0
PLine:
DO ASA DO ASA w pustym zbiorniku o poj. 100m3 znajdują się opary benzyny, zawierające ok. 23cm3 benzyny o
0
PLine:
w pustym zbiorniku o poj. 100m3 znajdują się opary benzyny, zawierające ok. 23cm3 benzyny o gęst. 0,7g\cm3. czy do zbiornika, w celu jego umycia, może jejść pracownik, jeśli wiadomo, że
0
PLine:
w pustym zbiorniku o poj. 100m3 znajdują się opary benzyny, zawierające ok. 23cm3 benzyny o gęst. 0,7g\cm3. czy do zbiornika, w celu jego umycia, może jejść pracownik, jeśli wiadomo, że
0
PLine:
w pustym zbiorniku o poj. 100m3 znajdują się opary benzyny, zwierające okolo 23cm3 benzyny o gestości 0,7 g\cm3. Czy do zbiornika, w celu umycia, może wejść p[racownik, jeśli wiadomo, że
0
Kamil:
Ogniwo łańcucha zwykłego wciągarki o napędzie ręcznym wykonano ze stalowego pręta okrągłego o wytrzymałości na rozciąganie Rm=370MPa. Współczynnik bezpieczeństwa n=6. Obliczyć obciążenie
1
Wojtek:
Bogdanie! Możesz sprawdzić mi te wyniki? Bardzo proszę. http://matematyka.pisz.pl/forum/20749.html
9
Wojtek:
Proszę o pomoc. Oblicz boki trójkąta ABC, gdy |BC| = 10, β=30 stopni, γ= 45 stopni. Oczywiście nei ejst to trójkąt prostokątny.
3
Ona_18:
Dane są dwa ciągi arytmetyczne : 3,6,9,... i 4,8,12,... Oblicz sumę piętnastu początkowych liczb, które występują zarówno w jednym jak i w drugim ciągu.
1
adaś =/:
ZNAJDZ NAJWIEKSZĄ I NAJMNIEJSZĄ WARTOŚĆ W PRZEDZIALE DOMKNIĘTYM y=x
2
−4x+5 <2,3>
3
Tomek:
Czy przyprostokątne moga byc wysokściami trojkąta prostokątnego ?
1
tomek:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−2,4) B=(−4,2)
1
JA:
:::rysunek::: Punkty D i E dzielą bok BC trójkąta ABC na trzy równe części (zobacz rysunek). Wykaż,
8
Ania:
w ostroslupie czworokatnym prawidlowym mam podane tylko krawedz boczna 8 i krawedz podstawy 5 jak obliczyc objetosc ostroslupa? Prosze o pomoc
1
proxy:
Podaj wzór funkcji liniowej która ma to samo miejsce zerowe co funkcja y= −1,5x+6 i jej wykres przechodzi przez M=(−4,0)
1
Patrycja:
Pomocy
Oblicz , dla jakich wartości parametrów p i q pierwiastkami równania x
2
+(1−p)x−q−3=0 są liczby p i q
1
marx:
Napisz równanie prostej: a) równoległej
1
Xxx:
Za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasy IA mieli zapłacić 1800 złotych. Ponieważ 4 uczniów zrezygnowało z tej wycieczki, każdy z pozostałych uczniów zapłacił
3
Ewelina:
:::rysunek::: na rysunki przedstawiono wykres funkcji kwadratowej f(x)= ax
2
+bx+c gdzie a≠0
1
kasia:):
Suma cyfr dwucyfrowych wynosi 9. Liczba ta jest o 27 mniejsza od liczby p przestawionych cyfrach. Oblicz jakim procentem liczny danej jest liczba o przestawionych cyfrach.
1
kasia:
długości krawędzi graniastosłupa trójkątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 2. Najdłuższa krawędź, będąca wysokością granaistosłupa jest rowna 12. Oblicz
1
Karola:
Udowodnij, że jeśli k i n są liczbami naturalnymi oraz 1≤k ≤ n , to k(n−k+1)≥n
3
Jaaaa:
Największą wartością funkcji kwadratowej f(x)= − 2(x+3)
2
jest?
0
Dariushka:
Liczba wszystkich sposobow utworzenia nieparzystych liczb 3cyfrowych o roznych cyfrach ze zbioru (0,1,2,3,4) jest równa?
4
Pomocy:
Ciąg (a, b, c) jest arytmetyczny i a +b + c =33 . Ciąg (a, b + 3, c +13) jest geometryczny.
0
Sylww:
Punkty A (−9,−3) i B (5, 5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym AB jest przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox.
1
Ja:
Rozwiąż rownie, pilnie potrzebne
0
Marek:
Autobus przejechał trasę między miastami odległymi o s=30km, wczasie t=45 min z czego t1=5m − stał na przystankach między miastami. Znajdź średnią prędkość autobusu z przejazdu z miasta do
1
kasia:):
Wyrażenie W=
√
x
2
−4x+4
+x+8 dla pewnej liczby x przyjmuje wartość równą 10. Do jakiedo przedziału należy liczba x?
3
Dariushka:
BARDZO PROSZE O POMOC, TO PILNE:
0
Piotrek:
Matma a to nie są wzory do trójkąta prostokątnego przypdkiem? http://matematyka.pisz.pl/forum/20715.html
2
zuzka:
Jacek pisze co tydzień testy z języka francuskiego . Po napisaniu piątego testu średnia jego ocen spadła z 74 do 72 punktów. Ile punktów otrzymał z piątego testu?
2
Martek:
Jeżeli średnia artmetyczna liczb
√
7
i b jest równa
√
3
, to ile jest równe b?
pomoże ktoś?
1
Gosia:
Na początku podróży samochód miał pełny bak o pojemności 35l. Po 150 km bak był napełniony w
4
7
. Ile litrów benzyny spala średnio ten samochód na dystansie 100 km?
0
Wojciech :
Pierwiastkiem równania x
2
+bx+c=0 jest liczba 7, drugi pierwiastek istnieje i też jest liczbą całkowitą.Liczba c jest równa: A.24 B. 15 C. 8 D. 21
2
Kama :
Mam zastój umysłu
doprowadź do najprostszej postaci
2
liść:
log
0,01
100=
4
Asia ... błagam o pomoc !:
Hej może mi ktoś pomóc w tych zadaniach .? Mam je na jutro a nie rozumiem ich, ponieważ mnie nie było w szkole, bo byłam chora ...
1
nieumiejacy prosi o pomoc:
log
3
3
√
3
9=
0
Anka:
oblicz długość cięciwy łączącej punkty styczności stycznych do okręgu o równaniu (x−6)
2
+ (y+2)
2
= 20 , wyprowadzonych z początku układu współrzędnych.
9
Bożoj:
Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnej funkcji kwadratowej f(x)= ax
2
+ bx + c, a≠0 a) Wyznacz współczynniki a, b, c
3
Piotrek:
Oblicz boki trójkąta ABC, gdy |BC| = 10, β=30 stopni, γ= 45 stopni.
1
kasia:
długości krawędzi graniastosłupa trójkątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 2. Najdłuższa krawędź, będąca wysokością granaistosłupa jest rowna 12. Oblicz objętość
0
Kinga:
Asie czy możesz na to zobaczyć? http://matematyka.pisz.pl/forum/20706.html
1
ccc:
:::rysunek::: (N∪C) ∩ NW \C =
?
1
luke:
napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty (2,3) i (2,−2)
0
Wojtek:
Czy może mi ktoś napisać wzory na symetrię osiową względem osi OY?
2
ala:
Oblicz log
2
a jeśli: log
a
2 =
1
2
2
krzysiek2005:
witam, moglby mi ktos narysowac wykre f. f(x)=−3
x
? Mi jakis dziwny wychodzi, jakies zawijasy i nie wiem, czy to jest dobrze
(tak jakby rozciagnieta sinusoida)
1
Kaja:
w trapezie poprowadzono równoległy do obu podstaw odcinek, który podzielił ten trapez na 2 trapezy podobne. oblicz długość tego odcinka jeśli podstawy trapezu maja długość
6
Kinga:
Dla jakich wartości parametru k∊ R równanie kx2 + (k+1)x + 1=0 ma dwa różne rozwiązania dodatnie?
2
Bunia:
Znajdź liczbę boków wielokąta wypukłego, który ma 119 przekątnych.
3
Madzia:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
log
2
(8−2
x
)
2
Bunia:
Oblicz liczbę boków wielokąta wypukłego, który ma 20 przekątnych.
5
Bunia:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 371. Znajdź te liczby.
1
Bunia:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 302. Znajdź te liczby.
0
Kaja:
Dlugość boków jednego pięciokąta mają się do siebie jak 2:5:1:3:4, a jego obwód jest równy 30 cm. Oblicz długość boków drugiego pięciokata w podobieństwie o skali 5/2
5
wrrrrr:
jeszcze jedno
1
wrrrrr:
mam tylko takie pytanie czy to jest dobrze chodzi tu o prawo de Morgana dla kwantyfikatorów
5
:-)TO TYLKO JA:
Witam...Proszę o pomoc w zadaniu: Dany jest kwadrat ABCD o boku długości a.Punkt E jest środkiem boku
2
gustaf:
U{ a
2
(
1
b
−
1
c
) + b
2
(
1
c
−
1
a
) + c
2
(
1
a
−
1
b
)}{
a
bc
(c−a) +
b
ca
(a−c) +
c
ab
(b−a) } =
3
miki:
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie są długości a.
14
gustaf:
x
2
y
2
z
2
+
+
=
(x−y)(x−z)
(y−z)(y−x)
(z−x)(z−y)
wiem że wynik jest 1
9
Mira:
Kombinuję i nic nie mogę wymyśleć. Dwie liczby 7 i 1
1
6
mają tę własność, że ich suma i iloczyn jest taki sam.
11
pustelnik:
:::rysunek::: Pomoże ktoś?
6
ola - pomóżcie:
Proszę o pomoc. Potrzebuję definicję odległości punktu od figury geometrycznej. Pomóżcie proszę