...
Bunia: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 371. Znajdź te liczby.
22 wrz 16:25
krzysiek2005: (2x+1)2+(2x+3)2+(2x+5)2=371 ...
22 wrz 17:01
Ryuuk:
x
2 + (x+2)
2 + (x+4)
2 = 371
x
2 + x
2 + 4x + 4 + x
2 + 8x + 16 = 371
3x
2 + 12x + 20 = 371
3x
2 + 12x = 351
x
2 + 4x = 117
x
2 + 4x − 117 = 0
Δ = 16 + 468 = 484
√Δ = 22
| | −4 − 22 | |
x1 = |
| = − 13 (nie pasuje) |
| | 2 | |
Odpowiedź. Liczby to 9, 11 ,13
sprawdzenie:
9
2 + 11
2 + 13
2 = 81 + 121 + 169 = 371
mam nadzieje że pomogłem
22 wrz 17:14
Edek: ruku pewnie i dobrze Ci wyszło, ale masz zły zapis ! niemożna wziąć x2+(x+2)2+(x+4)4, gdyz
podstawiając pod x=2 wyszłyby 3 kolejne liczby parzyste, zapis krzysiek2005 jest poprawny,
chodź dla ułatwienia zadanie proponowałbym jednak (2x−1)+(2x+1)2+(2x+3)2=371
22 wrz 17:39
Bunia: ojej dziękuję
22 wrz 20:51
Bogdan:
Można podobnie, ale prościej.
(x − 2), x, (x + 2) − kolejne trzy liczby (uwaga: określenie − "liczby nieparzyste" jest tu
zbędne).
(x − 2)2 + x2 + (x + 2)2 = 371.
x2 − 4x + 4 + x2 + x2 + 4x + 4 − 371 = 0,
3x2 − 363 = 0 ⇒ x2 − 121 = 0 ⇒ (x − 11)(x + 11) = 0 ⇒ x = 11 lub x = −11
Odp.: 9, 11, 13 lub −13, −11, −9.
Uwaga − brak w zadaniu informacji o tym, że liczby są dodatnie. Są więc dwa rozwiązania.
22 wrz 21:06