Błagam pomóżcie
Wojtek: Proszę o pomoc. Oblicz boki trójkąta ABC, gdy |BC| = 10, β=30 stopni, γ= 45 stopni. Oczywiście
nei ejst to trójkąt prostokątny.
22 wrz 19:44
Bogdan:

Ten rysunek powinien pomóc.
Można też zastosować twierdzenie sinusów.
22 wrz 19:57
Wojtek: Zastosowałam to twierdzenie i mam wyniki, tyle, że trochę dziwne. Czy mógłbys mi sprawdzić, zcy
sa dobre?
22 wrz 20:01
Wojtek: b = 5√6 − 5√2
c = 10√3 − 10
?
22 wrz 20:03
nalepek:

a=10
β=30
o
γ=45
o
korzystaj z twierdzenia sinusów
| | √3 | | √2 | |
sin105o=sin(45o+60o)=sin60o*cos45o+sin45o*cos60o= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | |
20=(
√6+
√2)b / : (
√6+
√2)
b=5(
√6−
√2)
22 wrz 20:06
nalepek: hah, nie pomyslalem ^^
taa. wyniki bedziesz mial dobre (pkt C juz nie robie, bo masz i tak prosciej opisane

)
22 wrz 20:07
Bogdan:
Wyniki są dobre.
22 wrz 20:10
nalepek:
c=(5
√6−5
√2)*
√2
c=5
√12−10
to chyba nie miales dobrze (chyba ze ja sie pomylilem ;x)
22 wrz 20:11
nalepek:
błe.
c=10
√3−10
22 wrz 20:12
Wojtek: Dziękuje
22 wrz 20:19