Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi o równaniach
tom:
y = x2 − 6x + 10, y = 6x − x2
22 wrz 22:04
tom: Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi o równaniach
y = x2 − 6x + 10, y = 6x − x2
22 wrz 22:06
Miś:
Napisz to porządnie jeśli oczekujesz pomocy
22 wrz 22:33
Bogdan:

y = x
2 − 6x + 10, W
1 = (3, 1)
y = −x
2 + 6x, W
2 = (3, 9)
x
2 − 6x + 10 = −x
2 + 6x ⇒ 2x
2 − 12x + 10 = 0 ⇒ x
2 − 6x + 5 = 0, x
1 = 1, x
2 = 5
Pole P = ∫
15 [(−x
2 + 6x) − (x
2 − 6x + 10)] dx
22 wrz 23:28
natalia: y=x2−3x
y=x
12 maj 13:44
natalia: y=x2−3x i y=x
12 maj 13:47
Bogdan:
a tu jest mój post z września 2009

, o co
natalio trzeba zrobić?
12 maj 13:47
Bogdan:

Jeśli chodzi o obleczenie pola między wykresami: y = x
2 − 3x i y = x, to najpierw
wyznaczamy
odcięte punktów przecięcia tych wykresów: x
1 = 0, x
2 = 4.
| | 3 | | 9 | |
Wierzchołek paraboli W = |
| . − |
| ), dla wygody obliczeń przesuwamy wykresy do |
| | 2 | | 4 | |
góry o np. 3 jednostki, wówczas wykresy przybierają wzory: parabola: y = x
2 − 3x + 3,
prosta y = x + 3.
Pole między prostą i parabolą w przedziale <0, 4> jest równe P = ∫
04 (x + 3 − x
2 + 3x − 3)dx
12 maj 14:03