??
Xxx: Za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasy IA mieli zapłacić 1800 złotych.
Ponieważ 4 uczniów zrezygnowało z tej wycieczki, każdy z pozostałych uczniów zapłacił
o 15 zł więcej. Oblicz, ilu uczniów jest w klasie IA.
22 wrz 18:49
Edek: x−liczba uczniów
y−cena za 1 ucznia
xy=1800
(x−4)(y+15)=1800
xy+15x−4y−60=1800
1800+15x−4y−60=1800
15x−4y−60=0
4y=15x−60
y=154x−15
x(154x−15))−1800=0
154x2−15x−1800=0
15x2−60x−7200=0
Δ=3600+432000=435600
√Δ=660
x1=60+66030=24
Odp. W I A jest 24 uczniów
22 wrz 19:00