liczby naturalne
Mira: Kombinuję i nic nie mogę wymyśleć.
Dwie liczby 7 i 116 mają tę własność, że ich suma i iloczyn jest taki sam.
Tę samą własność mają trzy liczby: 1, 112, 5. Znajdź cztery różne liczby naturalne o tej
własności.
22 wrz 09:17
Bogdan:
Dzień dobry.
Jest nieskończenie wiele takich czwórek i łatwo jest je tworzyć.
Oznaczenia:
w, x, y, z − szukane liczby.
| | x + y + z | |
w + x + y + z = wxyz ⇒ x + y + z = w*(xyz − 1) ⇒ w = |
| |
| | xyz − 1 | |
Bierzemy dowolne trzy liczby x, y, z i obliczamy czwartą w.
Np.:
| | 1 + 2 + 3 | | 6 | |
x = 1, y = 2, z = 3 ⇒ w = |
| = |
| |
| | 1*2*3 − 1 | | 5 | |
lub
| | 2 + 3 + 4 | | 9 | |
x = 2, y = 3, z = 4, ⇒ w = |
| = |
| |
| | 2*3*4 − 1 | | 23 | |
itd.
22 wrz 09:28
Bogdan:
Hej, Mira, czy odpowiedź, jaką dostałaś, satysfakcjonuje Ciebie?
22 wrz 10:18
Mira: Dzięki za pomoc. Zrozumiałam
22 wrz 10:26
Mira: Hej Bogdan, jednak nie do końca wszystko rozumiem. Potrafię obliczyć, lecz nie potrafię
logicznie wytłumaczyć dlaczego w zapisie x+y+z=w*(xyz−1) pojawiła się liczba 1.
22 wrz 11:35
AROB: "w" zostało przeniesione na prawą stronę i wyłączone przed nawias. A wtedy na miejscu "w"
zostaje "1" (wynik dzielenia "w" przez "w").
Czy teraz jaśniej?
22 wrz 11:45
Mimi: Tak, teraz wszystko jasne. Jak mogłam sama na to nie wpaść!
22 wrz 11:57
AROB:
22 wrz 12:05
22 wrz 12:27
Bogdan:
22 wrz 13:23