Proszę o pomoc.
Kinga: Dla jakich wartości parametru k∊ R równanie kx2 + (k+1)x + 1=0 ma dwa różne rozwiązania
dodatnie?
22 wrz 16:30
Madzia: kx2 + (k+1)x + 1=0
Δ>0
Δ=(k+1)2 − 4*k*1=k2 − 2k −3
k2 − 2k −3=0
Δ=16
√Δ=4
k1= −1
k2= 6
22 wrz 16:35
Madzia: Ja bym to tak zrobiła ale nie daję gwarancji, że to tak ma być
22 wrz 16:36
AS: Zadanie nie dokończone
Nie ustalono dla jakich k Δ > 0
22 wrz 16:51
AS: I rozwiązania dodatnie!
22 wrz 16:52
Kinga: Asie czy mógłbyś mi to wytłumaczyć? Bardzo proszę.
22 wrz 17:01
AS:
Warunek 1: Δ > 0 2 pierwiastki różne
Warunek 2: x1*x2 > 0 ale mogą być dwa pierwiastki ujemne i też x1*x2 > 0
Warunek 3: x1 + x2 > 0 wyklucza wraz z war.2 dwa pierwiastki ujemne
Warunek 1: b2 − 4*a*c > 0
Warunek 2: c/a > 0 wzór Vietty
Warunek 3: −b/a > 0 wzór Vietty
a = k , b = k + 1 , c = 1
−−−−−−
1. (k + 1)2 − 4*k*1 > 0 i
2. 1/k > 0 i
3. −(k + 1)/k > 0
−−−−−
1. k2 + 2*k + 1 − 4*k > 0 ⇒ k2 − 2*k + 1 > 0 ⇒ (k − 1)2 > 0
Warunek ten zachodzi dla każdego k ≠ 1 (bo dla k = 1) staje się zerem
2. 1/k > 0 dla każdego k > 0
3 −(k + 1)/k > 0 ⇒ (k + 1)/k < 0 po przemnożeniu stronami przez (−1)
Zastępuję nierównością równoważną
(k + 1)*k < o
Miejsca zerowe to k = −1 i k = 0
++++ −−−−−−−−− ++++++
−−−−− −1 −−−−−−−−− 0 −−−−−−−−−−
Wartości ujemne przyjmuje w przedziale (−1,0)
Zbierając wszystkie trzy warunki wynika że nie istnieje takie k by istniały
dwa pierwiastki rzeczywiste,dodatnie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−1−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−3−−−−| −−−−−−−−−−2−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−o−−−−−−o−−−−−−−−o−−−−−−−−−−−−−−−
−1 0 1
22 wrz 18:27