Ciągi
Ona_18: Dane są dwa ciągi arytmetyczne : 3,6,9,... i 4,8,12,... Oblicz sumę piętnastu początkowych
liczb, które występują zarówno w jednym jak i w drugim ciągu.
22 wrz 19:42
Bogdan:
Znajdź pierwszą i drugą powtarzająca się liczbę, oblicz ich różnicę r, pierwszą liczbę oznacz
c1, drugą c2, r = c2 − c1. Otrzymałeś w ten sposób ciąg arytmetyczny cn.
Oblicz c15 i potem sumę 15 wyrazów ciągu cn.
22 wrz 20:19
nalepek:
3,6,9 − c.arytm.
a
1=3
r=3
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=3+3n−3
a
n=3n
a
15=45
S
15=360
4,8,12 − c.arytm.
b
1=4
r=4
b
n=4n
b
15=60
S
15=480
22 wrz 20:21
Bogdan:
(a
n): 3, 6, 9,
12, 15, 18, 21,
24, 27, ....
(b
n): 4, 8,
12, 16, 20,
24, 28, ...
(c
n): 12, 24, 36, ... r = 24 − 12 = 12, c
15 = 12 + 14*12 = 15*12 = 180
| | 1 | | 15 | |
S15 = |
| * 15 * (12 + 180) = |
| * 192 = 1440 |
| | 2 | | 2 | |
22 wrz 20:28