(ta wysokosc tak mniej wiecej
)
a=5
b=8
d=5√2
Pole Podstawy:
a2=25
Jako, że jest to ostrosłup prawidłowy czworokątny, to wysokość jest dokładnie na środku naszego
czworokąta, więc nie problem jest to obliczyć.
(Rys. i obliczenia zaraz)
H2+(d2)2=b2
H2+(5√22)2=82
H2+(504)=64 /*4
4H2+50=256
4H2=206
H2=51,5
H=√51,5
Obj.=13a2*H
| 25√51,5 | ||
Obj.= | ||
| 3 |
Wysokość H oblicz korzystając z twierdzenia Pitagorasa.
nalepku − widziałeś kiedyś taką złamaną przekątną w kwadracie, jaką sam tu nam
przedstawiłeś ?
Nie potrzeba trafiać, rysujesz równoległobok, w nim przekątne, punkt przecięcia przekątnych
to spodek wysokości ostrosłupa.