PROCENTY - PROMILE
Jaa : ): 1. Inflacja w Polsce w 2000 roku wynosiła 9%. Pan Kowalski w styczniu 2000 roku zarabiał 1500
zł, a w styczniu 2001 − 1600 zł. Czy realna wartość jego pensji wzrosła czy zmalała?
2. Dwutlenek węgla stanowi zaledwie około 0,3%(promila) obojętności powietrza. W płucach
człowieka mieści się 5 litrów powietrza. Jaka jest obojętność dwutlenku węgla w powietrzu
wypełniającym płuca.
22 wrz 20:34
domi: 1.
Jeżeli inflacja wynosiła 9% to dokładnie o tyle (średnio) wzrosły ceny. Czyli towary, które w
styczniu
2000 można było kupić za 1500 zł, w styczniu 2001 kosztowały;
109% x 1500 zł=1.09 x 1500 zł=1635
Odp:Realna wartośc jego pensji zmalała.
" x " −mnożenie
109% zamienilam an ułamek 1.09
27 wrz 18:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
5litrów * 0.3% = .... litrów CO2 w płucach
27 wrz 18:44
pigor: w 1) widzę to tak pensja , czyli zarobione 1600 zł w wyniku inflacji 9%
to w stosunku do tej 1500 zł.
| | 1600 | | 1600 | |
wynosi |
| = |
| = 1509,43 zł , a więc pensja p. Kowalskiego w stosunku |
| | 109% | | 1,09 | |
do 1500 zł z roku 2000 .jednak ..

wzrosła o około 9 zł 43 gr, ale jej wartość
oczywiście zmalała . ...
27 wrz 19:08