wykres funkcji kwadratowej
kamilbski: Naszkicuj wykres funkcji f ( x) = √x 2 − 6 x + 9 + √x 2 + 2 x + 1 , a następnie
korzystając z otrzymanego wykresu ustal liczbę pierwiastków równania
√ x 2 − 6 x + 9 + √x 2 + 2 x + 1 = m w zaleŜności od parametru m, m ∈ R .
22 wrz 23:06
AROB: pomagam
22 wrz 23:12
AROB:

f(x) =
√(x−3)2 +
√(x+1)2 = Ix−3I + Ix+1I
miejsca zerowe: x=3 i x= −1
Na rysunku są przedziały, w których rozpatrzymy daną funkcję.
1) x∊ (−
∞, −1)
f(x) = −x + 3 − x − 1 = −2x + 2
2) x∊ <−1,3)
f(x) = −x +3 + x + 1 = 4
3) x∊ <3,
∞)
f(x) = x − 3 + x + 1 = 2x − 2
Na podst. wykresu ilości rozwiązań równania f(x) = m w zależności od m są następujące:
dla m ∊ (−
∞, 4) − brak rozwiązań
dla m = 4 − nieskończenie wiele rozwiązań
dla m ∊ (4,
∞) − 2 rozwiązania
22 wrz 23:39
kamilbski: dzięki AROB
23 wrz 08:11
kamilbski: tylko chyba pomyliłeś się w oznaczeniu na rysunku, powinno być −1, a nie jak napisałeś 1
23 wrz 08:14
Karolina: Naszkicuj wykres funkcji f.
a) f(x)= x/x
b) f(x)= x/ IxI
9 lut 12:53