matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja
Patrycja:
Pomocy:(( Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=
sin2x−|sinx|
3sinx
x∊(0,π) U (π,2π) a) naszkicuj wykres funkcji f b) wyznacz miejsca zerowe funkcji
22 wrz 21:15
Bogdan:
2sinx cosx − sinx
sinx(2cosx − 1)
Dla x∊(0, π): f(x) =
⇒ f(x) =
3cosx
3sinx
2
1
f(x) =
cosx −
3
3
2sinx cosx + sinx
sinx(2cosx + 1)
Dla x∊(π, 2π): f(x) =
⇒ f(x) =
3sinx
3sinx
2
1
f(x) =
cosx +
3
3
22 wrz 21:22