Prosze o pomoc ...... Walec ...................pilne
ola: konserwator zlecil odowic wierze zabytkowej baszty oraz pomalowac jej wewnetrzne scinu lacznie
z plaskim sufitem , wnetrze wierzy ma ksztalt walca o srednicy 4 m i wysokosci 9 m,. oblicz
powierzchnie którą nalezy poalowac . odliczajac 10% powierzchni bocznej na drewniane schody .
wynik podaj z dokladoscia do 1 m2
22 wrz 21:24
AROB: pomagam
22 wrz 23:47
AROB: P − powierzchnia do pomalowania
P = Pp + 90%Pb Dane: 2r= 4 m → r = 2 m
h = 9 m
P = πr2 + 0,9 * 2πrh
P = 3,14 * 4 + 0,9 * 2 * 3,14 * 2 * 9 =12,56 + 101,736 = 114,296 ≈ 114 [m2]
22 wrz 23:54